Ga naar hoofdinhoud

Optyl kalibreert stofmeters adequaat

Opstelling voor isokinetische staalname

Stoffilters worden steeds beter en de emissienormen steeds strenger. Goed nieuws voor milieu, medewerkers en omwonenden. Maar deze ontwikkeling zorgt ook voor een uitdaging: de kalibratie van de stofmeters.

Optyl, gespecialiseerd in stofmeting, plaatst regelmatig eigen stofmeters na filterinstallaties of in industriële omgevingen voor de bepaling van emissiewaarden. De laatste 20 jaar zijn de emissienormen voor bedrijven gedaald van 50 mg/m³ naar eerst 25 mg/m³ en vervolgens naar 15, 10 en nu op veel plaatsen zelfs 5 mg/m³: een steeds grotere uitdaging voor de kalibratie van de stofmeters.

Kalibreren

De enige toegestane manier om een stofmeter te kalibreren is een isokinetische staalname (EN 15267-3). Hierbij wordt een meetlans, voorzien van een filter, in de leiding van de stofmeter gestoken. Via de meetlans wordt met stof beladen lucht aangezogen bij een gecontroleerde temperatuur, druk, vochtigheid en snelheid. De opgevangen hoeveelheid stof kan vervolgens worden vergeleken met de waarde die de stofmeter aangeeft bij dezelfde aanzuigsnelheid (isokinetische omstandigheden). De nauwkeurigheid van deze bepaling bedraagt echter typisch 30%. Bij een onderste detectiegrens van 0,5 mg/Nm³ is het dus erg lastig om tot een goed resultaat te komen.

Eerste oplossing

Om stofmeters toch adequaat te kalibreren, heeft Optyl twee verschillende oplossingen ontwikkeld. De eerste, gepatenteerde methode is een isokinetische staalname waarbij de stofconcentratie in een meetcel wordt gemeten, met behulp van laserdiffractie. Bovendien worden temperatuur, druk, vochtigheid en snelheid continu gemeten, waarbij de aanzuigpomp elke 15 seconden wordt bijgeregeld om een isokinetische aanzuiging te waarborgen. De meetwaarden worden direct online gepresenteerd als genormaliseerde stofconcentratie (in mg/Nm³). Wachten op labuitslagen is niet nodig. De bepaling heeft een nauwkeurigheid van 1 µg/m³ (0,001mg/m³) in het meetbereik 0-2,5 mg/m³. Het maximale meetbereik is 0-250 g/m³.

Tweede oplossing

De tweede oplossing is een gecontroleerde toevoer van een bekende hoeveelheid stof in het systeem om een vooraf bepaalde stofconcentratie te verkrijgen ter hoogte van de stofmeter. Aan de hand van de afwijking kan de stofmeter dan worden gekalibreerd. De hoeveelheid stof wordt toegevoerd via een uiterst precieze schroefspindelfeeder, bij een gekende luchtsnelheid en kanaaldiameter. Beide methoden kunnen apart maar ook in combinatie worden gebruikt.

Meetapparatuur

Optyl heeft voor beide oplossingen een eigen testbank en kalibratielabo ontwikkeld. De meetapparatuur is leverbaar in een set van drie koffers, maar het is ook mogelijk Optyl de metingen te laten verrichten. Het bedrijf garandeert een maximale afwijking van 3% in het meetbereik van 3 – 30 m/s bij procestemperaturen tot 95 °C (met aanpassingen tot 200 °C).

Zie ook: Mobiele stofmeting direct in mg/Nm³

Meer over Optyl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.