Ga naar hoofdinhoud

Transtech stoffilters voor maritieme losbunker

Installatie Eurofilters

Transtech Industrieservice, specialist in ontstoffing en vervangingsdelen, heeft een losbunker voorzien van 9 efficiënte Eurofilters die bestand zijn tegen een corrosief, maritiem milieu.

Een niet nader te benoemen groot industrieel bedrijf aan open water lost zeeschepen met behulp van een havenkraan in een losbunker op de kade. Daar de losinstallatie permanent bloot staat aan weersinvloeden, hebben de filterinstallaties het zwaar te verduren. De oude, perslucht gereinigde enveloppenfilters waren onder invloed van het zeeklimaat gecorrodeerd en verweerd. Essentiële onderdelen zoals ventilatoren en reinigingssystemen waren niet of nauwelijks meer toegankelijk, waardoor de ontstoffing verre van optimaal functioneerde.

Corrosiebestendigheid

Transtech heeft de losbunker voorzien van 9 stuks nieuwe, separate filterinstallaties uit haar Eurofilter-programma. De installaties zijn geconserveerd conform categorie C5 uit NEN-EN-ISO 12944. Waar C1 volstaat in een binnenklimaat, biedt C5 de zwaarst mogelijke bescherming tegen atmosferische corrosie in een vervuilend, maritiem milieu.
De stoffilters zijn op verzoek van de opdrachtgever zodanig geconstrueerd dat de essentiële onderdelen goed toegankelijk zijn én blijven. Dankzij een slim ontwerp kunnen onderhoud, filterinspecties en eventuele reparaties sneller en goedkoper worden uitgevoerd, waardoor de Life Cycle Costs ( LCC ) aanzienlijk zijn verlaagd.

Filterefficiency

De filterinstallaties hebben een totale afzuigcapaciteit van 30.000 m3/uur en een totaal filteroppervlak van 270 m2. De wal-losbunker is uitgevoerd met flex-flaps die de filterefficiency verder verbeteren. Voorts zijn de stoffilters voorzien van hoog-efficiënte ventilatoren en Power Reflex-membranen. Hiermee is een flinke reductie gerealiseerd van het elektrisch en perslucht-verbruik; respectievelijk 25% en 45%. Deze besparingen vallen onder het aanmoedigingsbeleid Energie-efficiencyplan (EEP) van de overheid en dragen bij aan een behoorlijke CO2 reductie.

Power Reflex-membranen

Bij stoffilters zijn de perslucht membraankleppen van cruciaal belang voor een effectieve reiniging van de filtermedia. Toepassing van efficiënte membranen maakt het mogelijk om grote besparingen op het persluchtverbruik te realiseren. Een voorbeeld daarvan zijn de Power Reflex-membranen, die zich kenmerken door een zeer snelle reactietijd. Hierdoor kan de persluchtdruk worden verlaagd en het persluchtverbruik gereduceerd. De lagere reinigingsdruk betekent dat het filtermedium mechanisch minder wordt belast en een langere standtijd heeft.

Meer over Transtech Industrieservice BV

Dit artikel is verschenen in Stofbestrijding, mei 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.