Ga naar hoofdinhoud

Continue monitoring kostbare bulkopslag

Monitoring graan met Sensite Solutions

Sensite Solutions levert efficiënte oplossingen voor de continue, draadloze bewaking van kostbare bulkgoederen. Of het nu gaat om de brandveiligheid van biomassa of de houdbaarheid van graan, Sensite Solutions heeft de juiste monitoring-systemen in huis.

Ieder product in bulkopslag heeft karakteristieken die bepalend zijn voor de kwaliteit ervan. Het is zaak om deze eigenschappen of omstandigheden nauwlettend in het oog te houden om eventuele risico’s tijdig te signaleren. Waar graan gevoelig is voor aantasting door ongedierte en broei, is bij biomassa vooral de brandveiligheid van belang. Afhankelijk van wat gemonitord moet worden en op welke locatie, levert Sensite Solutions de beste oplossing.

Sensoren

Jan Vet, CEO van Sensite: “Wij kunnen iedere willekeurige sensor draadloos maken en in een behuizing plaatsen die geschikt is voor de betreffende toepassing. Daarbij maken we gebruik van het meest effectieve netwerk, variërend van ons eigen netwerk tot LoRa, 4G en WiFi. De informatie uit de sensoren wordt automatisch in ons systeem verwerkt. We kunnen in één oogopslag de juiste conclusies trekken over de houdbaarheid en kwaliteit van de bulkopslag. Zo is bijvoorbeeld vast te stellen welke partij biomassa het eerst moet worden verwerkt en welke ladingen nog kunnen blijven liggen. En als gevaar dreigt, kan men direct actie ondernemen.

Veilig en continu monitoren

“Het grote voordeel van continu monitoren is dat afwijkingen in trends direct zichtbaar worden”, vervolgt Jan Vet. “Veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid zijn vaak een aanwijzing dat er iets aan het gebeuren is in of rondom het product. Niet alleen metingen in het product maar ook boven het product kunnen waardevol zijn. Bepaalde processen in het product, zoals broei of de groei van micro-organismen, laten veranderingen in de atmosfeer zien boven het product. Hoe beter je in kaart brengt wat gebeurt in de bulkopslag, hoe beter de kwaliteit en de houdbaarheid van het product is te waarborgen.”

SafeHost

“Het hart van het monitoring-systeem is de SafeHost; een redundante server die alle binnenkomende data verwerkt tot begrijpelijke en nuttige informatie”, legt Jan Vet uit. “Als bijvoorbeeld de temperatuur van een lading teveel stijgt, wordt een alarm gegenereerd. Maar de SafeHost controleert ook continu of het systeem nog werkt, of er metingen binnenkomen.”
In de loop der jaren heeft Sensite Solutions veel expertise opgedaan en een grote portfolio opgebouwd. De Sensite carrousel demonstreert de diversiteit in oplossingen: diverse sensors, verschijningsvormen en netwerkopties.

Fosfine meten

Een van de laatste ontwikkelingen van Sensite Solutions is de draadloze fosfine-sensor. Fosfine is een zeer giftig gas. Het wordt gebruikt om partijen goederen in gesloten ruimtes te beschermen tegen aantasting door ongedierte. Het brandbare, geur- en kleurloze gas is bij inademing al in vrij lage concentraties dodelijk. Vaak hebben ladingen bij aankomst op de eindbestemming nog een te hoog fosfinegehalte. Het omlaag brengen hiervan tot een aanvaardbaar niveau is een gevaarlijke en kostbare onderneming. De nieuwe Sensite sensor maakt het mogelijk om het fosine-gehalte op veilige afstand online te monitoren.

Bedrijfsgegevens Sensite Solutions BV

Carrousel Sensite Solutions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.