Ga naar hoofdinhoud

Delft Solids Solutions voorspelt stromingsgedrag rheometrisch

De invloed van luchtvochtigheid op de frictie in een poederbed

Rheometrie is een onmisbare analysetool om het stromingsgedrag van poeders te voorspellen. Delft Solids Solutions kan de loopeigenschappen van poeders meten bij gecontroleerde temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Hiermee zijn later stromingsproblemen in procesinstallaties te voorkomen.

Voor een optimale verwerking van opgeslagen poeders heeft het meestal de voorkeur dat deze uit silo’s worden onttrokken volgens het principe van massastroming (in plaats van kernstroming). Of dat ook gebeurt, hangt af van zowel de geometrie van de silo als de eigenschappen van het poeder. Denk bijvoorbeeld aan stortdichtheid, deeltjesgrootte en deeltjesvorm. Een correcte meting van deze eigenschappen, met behulp van onder andere een shear cell, is dan ook behulpzaam voor de bepaling van de meest optimale silogeometrie.

Invloed omgevingscondities

Om in een silo het gewenste stromingspatroon te bewerkstelligen, is het bovendien van cruciaal belang om rekening te houden met de invloed van omgevingscondities. Met name de temperatuur en de luchtvochtigheid kunnen  het loopgedrag van poeders sterk bepalen en het verschil maken tussen stroming en stagnatie, zowel in opslagsystemen als interne transportsystemen. Deze interactie kan voor elk materiaal verschillend zijn.

Lees het hele artikel over de poeder rheometer

Meer over Delft Solids Solutions

Zie ook Over silo-ontwerp, massastroming, kernstroming en brugvorming

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.