Ga naar hoofdinhoud

Introductie over het ontwerp van silo’s

Het ontwerpen van silo's als kunstvorm

Deze introductie verwijst naar een uitgebreid thema-artikel dat inzichten en oplossingen biedt voor het ontwerp van silo’s voor massastroming en kernstroming. Een silo is namelijk meer dan een vat met een gat. Het vullen en weer ledigen ervan verdient de nodige aandacht.

Moderne, industriële silo’s hebben grote capaciteiten en worden gebruikt voor de opslag van bulkgoederen die vaak veel moeilijker stromen dan graan. Dat maakt het ontwerp van silo’s voor massastroming een stuk ingewikkelder. Silo’s blijken soms zelfs de bottleneck in productieprocessen. Voor een nadere beschouwing van deze thematiek kijken we eerst naar het uiterlijke voorkomen van hedendaagse massastroom- en kernstroom-silo’s.
De meeste opslagsilo’s bestaan uit een cilindrisch of rechthoekig bovendeel met daaronder een conus of een andere trechtervorm. Een transportsysteem brengt de bulkgoederen van bovenaf in de silo. Het stortgoed wordt van onderaf weer uit de silo onttrokken. Dit gebeurt met een uitdraagorgaan. De uitstroming uit de silo gebeurt op basis van de zwaartekracht.

Lees het hele thema-artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.