Ga naar hoofdinhoud

Renewi houtoverslag met Breston scheepsbelader

Breston scheepsbelader voor houtsnippers bij Renewi in Vlaardingen

Renewi exporteert veel houtsnippers naar energiecentrales in Nederland en Duitsland. Dat transport gebeurt met binnenvaartschepen. Om ook afnemers overzee te voorzien, worden coasters ingezet. Voor deze grotere schepen waren de overslagfaciliteiten onvoldoende ingericht. Breston werd gevraagd een nieuwe scheepsbelader te bouwen, met een grotere capaciteit.

De Renewi-vestiging aan de Kreekweg in Vlaardingen richt zich speciaal op de verwerking van houtafval. “Daarbij kun je denken aan hardboard, zachtboard, geplastificeerde houtsoorten, spaanplaat, vezelplaat, geperst hout, gebruikte meubels, geschilderd hout, deuren en kozijnen”, zegt Peter van der Water, hoofd recycling. “De materialen worden aangevoerd door gemeenten, bouwbedrijven en andere Renewi vestigingen. Ook de industrie levert afvalhout aan, denk bijvoorbeeld aan gebruikte verpakkingsmaterialen, kisten en pallets.”

Houtsnippers

“We exporteren veel hout naar energiecentrales in Nederland en Duitsland. Dat transport gebeurt met binnenvaartschepen. We zien echter ook kansen in landen zoals Engeland, Finland en Estland. Daarvoor worden coasters ingezet. Voor deze grotere schepen waren onze overslagfaciliteiten onvoldoende ingericht. Ook wilden we een capaciteitsuitbreiding realiseren. Om die reden hebben we Breston uitgenodigd om een scheepsbelader te bouwen.”

Scheepsbelader

Een van de uitdagingen bij het ontwerp van de nieuwe scheepsbelader is het lage stortgewicht van houtsnippers; circa 0,25 ton per kuub. “Voor een ontwerpcapaciteit van 250 ton/uur moet je dus al snel rekening houden met een volumestroom van 1000 kuub/uur”, aldus Mark van der Lely, lead engineer bij Breston. “We hebben daarom gekozen voor een 1200 mm brede band en een transportsnelheid van circa 2,6 m/s. Ook is ervoor gezorgd dat de materiaalstroom zich nergens vernauwt – ook niet bij de overstortpunten – zodat er geen risico bestaat van stagnatie.”

Breston scheepsbelader bij Renewi in actie

Meer over Breston

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.