Ga naar hoofdinhoud

Zestig Schrage schijventransporteurs voor PTA

Testruimte Schrage in Friedeburg (D)

Schrage Conveying Systems uit Friedeburg (Duitsland) heeft voor een Turkse PET-producent de grootste opdracht uit haar recente geschiedenis uitgevoerd.

Het gaat om de levering van in totaal 60 schijventransporteurs voor het veilige en productvriendelijke transport van PTA-poeder, de grondstof voor PET. Turkije is op weg om zelfvoorzienend te zijn voor het gebruik van PET kunststoffen (polyethyleentereftalaat). PET is een thermoplastische polyester die wordt ingezet voor de productie van onder meer kunststof flessen, verpakkingen en textielvezels. Een grondstof van PET is gezuiverd tereftaalzuur ofwel PTA (purified terephthalic acid); een wit, kristallijn poeder. Met name de groei van de Turkse kledingindustrie heeft de vraag naar PTA sterk doen stijgen. In deze ontwikkeling voorziet ThyssenKrupp PET-fabrikanten van technologische oplossingen. Een belangrijk aspect daarvan is het interne transport van PTA. ThyssenKrupp kiest hiervoor de schijventransporteurs van Schrage Conveying Systems uit Friedeburg. De nauwe samenwerking tussen beide bedrijven heeft geleid tot de opdracht van de Turkse PET-fabrikant.

Vervanging

In januari 2020 heeft Schrage Conveying Systems de laatste serie van 26 schijventransporteurs naar Turkije verscheept. Alleen al met dit deel van de order was een bedrag gemoeid van 2,7 miljoen euro. De schijventransporteurs zijn een vervanging voor pneumatische transportsystemen. PTA kan namelijk bij bepaalde stofconcentraties in de lucht een explosief mengsel vormen. Dit risico is te ondervangen door gebruik te maken van stikstof als medium. Dat is echter een kostbare aangelegenheid, nog afgezien van de energiekosten van een pneumatisch transport. Een stofdichte schijventransporteur is een veel economischer oplossing. De stikstof in het systeem wordt na het storten van het PTA in de silo’s via de retourbuis gerecycleerd. Ook het transport zelf is veel energiezuiniger.

Zie ook: Schrage BULKup beladingssysteem

Schrage Conveying Systems wordt vertegenwoordigd door Matec massagoed techniek

Bedrijfsgegevens Schrage Conveying Systems

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.