Ga naar hoofdinhoud

Athex aarding pneumatisch transport

Earth-Rite Multipoint II aarding

Athex presenteert effectieve aardings-oplossingen voor de beveiliging van pneumatische transportinstallaties tegen de risico’s van elektrostatische oplading.

Elektrostatische oplading is een tribo-elektrisch fenomeen. Het bewegen van niet- of slechtgeleidende deeltjes door de lucht en apparatuur leidt tot wrijving waarbij elektronen ongelijk over de lichamen worden verdeeld. Hierdoor bouwt zich een elektrische spanning op die op enig moment wordt vereffend, typisch middels een elekrische vonk. Deze ontlading kan krachtig genoeg zijn om een explosief mengsel te ontsteken. Zo’n mengsel is aanwezig als brandbare poeders zich bewegen in de luchtstroom van een pneumatisch transportsysteem.

Aardingsoplossing

De meest effectieve beveiliging van een pneumatisch transportsysteem is een gespecialiseerde aardingsoplossing met de mogelijkheid om te controleren of de verschillende procesonderdelen correct met de aarde zijn verbonden. Daarnaast is het van belang dat bij onjuiste aarding een noodstop kan worden geactiveerd. Voorts dienen medewerkers te worden opgeleid om gevaarlijke situaties te signaleren en de risico’s van statische elektriciteit juist in te schatten.

Eart-Rite Multipoint

Het Earth-Rite Multipoint II systeem van de Britse fabrikant Newson Gale waarborgt dat alle onderdelen van een opslag- of transportinstallatie correct zijn geaard; dus continu een weerstand van minder dan 10Ω naar de aarde hebben. Hierbij wordt iedere aardingslus van elk monitorkanaal gecontroleerd. Indien het systeem vaststelt dat één van de procesonderdelen onvoldoende is geaard, treedt een veiligheidsmodus in werking en kan het hele proces worden stilgelegd. Het Earth-Rite Multipoint II is cCSAus-, Atex- en IECEx-gecertificeerd.

Bedrijfsgegevens Athex bvba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.