Ga naar hoofdinhoud

Dodelijke silo-explosie voor de rechter

Pouleyn in Vichte (B)

Ramen- en deurenfabrikant Pouleyn en Cannie Ruimingswerken riskeren elk een boete van 144.000 euro voor een dodelijke silo-explosie, zo melden KW en Het Nieuwsblad. In de rechtbank te Brugge zijn over deze zaak op 20 april 2022 de pleidooien begonnen.

De zaak sleept al meer dan drie jaar. Op de vroege vrijdagochtend van 25 januari 2019 trokken vier werknemers van Cannie Ruimingswerken naar Pouleyn in Vichte om er een silo te reinigen waarin daags tevoren brand was uitgebroken. De opdracht was om de gebluste houtschilfers met een slang uit de silo te zuigen, wat leek op een routineklus. Maar op het moment dat Matthias Vuylsteke (24) vanuit een hoogwerker een siloluik opende, werd hij getroffen door een steekvlam. De man werd uit de hoogwerker geslingerd en was op slag dood. Op de begane grond liepen zijn drie collega’s zware brandwonden op en werden voor het leven verminkt. Twee van hen, Ziggy Vanryckeghem (25) en Alexander Bauwens (32), waren levensgevaarlijk gewond en lagen maandenlang in coma. Het gezicht van Axel Vroman (24) bleef dankzij het feit dat hij (als enige) een stofmasker droeg grotendeels gespaard.

Twee incidenten

Inmiddels is oorzaak van de explosie verklaard. De houtschilfers waren opnieuw gaan smeulen, waarbij zich brandbare rookgassen hadden ontwikkeld. Toen die door het openen van het luik in contact kwamen met zuurstof, is de explosie met steekvlam ontstaan.
Iets meer dan twee maanden later – op vrijdag 22 maart 2019 – ontstond opnieuw een brand bij Pouleyn, ditmaal in een stofafzuigingsinstallatie. Hierop is het bedrijf op last van de burgemeester enige gesloten geweest omdat het kennelijk de brandveiligheid niet op orde had. Het bedrijf heeft echter gedurende twintig jaar voorafgaand aan beide incidenten en daarna geen brand gehad.

Zie ook Vrijspraak in dodelijk arbeidsongeval

Zie ook Het ontwerp van silo’s voor massastroming

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.