Ga naar hoofdinhoud

Explosie-isolatie vormgeven met IEP ATEX Consult

Explosie-isolatie met een EVN vlamloze drukontlasting (links) en een IsoFlap terugslagklep (rechts)

Vaak is niet duidelijk hoe men aan explosie-isolatie in de praktijk kan vormgeven. IEP ATEX Consult kan als officiële dealer van IEP Technologies hierover betrouwbaar adviseren onder het motto ‘Together we save lives!’

IEP ATEX Consult stelt vast dat in de stortgoed verwerkende industrie de aandacht voor explosie-isolatie toeneemt. Tegelijk zijn ook de normen op dit gebied geactualiseerd. De tijd dat slechts in de NEN 1010 een opmerking stond dat men IP54 moest gebruiken als beschermingswijze voor plaatsen waar stofexplosiegevaar heerste, ligt ver achter ons. Maar wat tegenwoordig op het gebied van explosie-isolatie de wettelijke verplichtingen zijn, is niet altijd even scherp.

Regelgeving

In de richtlijn 1999/92/EG, wellicht beter bekend als Atex 153, staat daarover in Paragraaf 8 onder meer:
“De bescherming tegen explosiegevaar is van bijzonder belang voor de veiligheid; bij een explosie worden het leven en de gezondheid van werknemers door oncontroleerbare gevolgen van vlammen en druk alsmede door schadelijke reactieproducten en verbruik van voor de ademhaling benodigde zuurstof uit de omgevingslucht, in gevaar gebracht.”

En in Artikel 3 ‘Voorkoming van en bescherming tegen explosies’: “Ter voorkoming van en bescherming tegen explosies, zoals bedoeld in artikel 6, lid 2, van Richtlijn 89/391/EEG, dient de werkgever met de aard van zijn bedrijf overeenstemmende technische en/of organisatorische maatregelen te treffen, met prioriteitsaanduiding en volgens de volgende grondbeginselen:

  • het voorkomen van het ontstaan van explosieve atmosferen of, wanneer dat gezien de aard van het werk niet mogelijk is,
  • het vermijden van de ontsteking van explosieve atmosferen, en
  • het beperken van de schadelijke gevolgen van een explosie, teneinde de gezondheid en de veiligheid van de werknemers te verzekeren.

Deze maatregelen worden zo nodig gecombineerd en/of aangevuld met maatregelen tegen de uitbreiding van explosies en worden regelmatig opnieuw bezien, in ieder geval telkens wanneer zich belangrijke veranderingen voordoen.”

Meer over het beperken van schadelijke gevolgen van een explosie

Zie ook: Overname vonkdetectie-specialist Atexon

Bedrijfsvermelding IEP ATEX Consult

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.