Ga naar hoofdinhoud

VDL Quick Suppressie met waternevel

Beveiligde maalmolens

Bij het beveiligen van processen tegen brand is de responstijd van het systeem essentieel. Hoe sneller een brand wordt geblust, hoe minder schade ontstaat. Nog beter is het als daarvoor een minimum aan water is benodigd. Dat precies doet het Quick Suppressie-systeem van VDL Industrial Products.

Producten en installaties gaan vaak slecht samen met veel bluswater. Sprinklersystemen kunnen met hun grote waterafgifte aanzienlijke schade aanrichten en reageren bovendien traag. Hoogwaardige blussystemen met een zeer fijne waternevel bieden een mogelijke oplossing. Een snelle detectie gaat verspreiding van de brand tegen, minimaliseert de materiële schade en voorkomt menselijk leed.

Sprinklersysteem

Conventionele sprinklers bieden een goede algehele bescherming. Toch zijn ze niet ideaal voor de bescherming van kritische machines voor de productie van bijvoorbeeld papier, tissues of houten paneelplaten. Tegen de tijd dat een sprinklersysteem is geactiveerd, heeft een brand waarschijnlijk al veel schade aangericht en zich mogelijk zelfs verspreid over de productieruimte.

Multi-spectrum sensoren

Om zo snel mogelijk op een beginnende brand te kunnen ingrijpen, heeft VDL Industrial Products het Quick Suppressie-systeem ontwikkeld. Hiermee kan een brand in de kiem worden gesmoord. Dit is te danken aan een set van razendsnelle sensoren in het ultraviolet/infrarood-gebied. Deze daglicht-ongevoelige, multi-spectrum sensoren detecteren vlammen direct.

Quick Suppressie-systeem

Het automatisch werkende Quick Suppressie-systeem omvat een vlamdetectie, een watermist-suppressie en een besturing. Het systeem is ontworpen voor een snelle onderdrukking van branden rond kritische machines of in gebieden met een hoog risico. Het lijkt op het Firefly vonkendetectiesysteem van VDL Industrial Product, maar is minder gericht op het voorkomen en elimineren van ontstekingsbronnen, en meer op het zeer vroeg detecteren en blussen van vlammen

Korte responstijd

De complete responstijd van het Quick Suppressie-systeem bedraagt niet meer dan 1 tot 3 seconden. Bij maatwerk-oplossingen zijn nog kortere responstijden mogelijk. Het systeem heeft dezelfde besturing als het Firefly vonkendetectiesysteem. Beide systemen kunnen dan ook eenvoudig worden gecombineerd. In dat geval gaan preventie en beveiliging optimaal samen.

Certificering

Het testprotocol (DFL TMI70307-1261) voor het Quick Suppressie-systeem hanteert strikte voorwaarden voor de maximale blustijden. Zo schrijft het voor de meeste testen een responstijd voor van maximaal 5 seconden (complete systeem). Ook wordt een voorlooptijd van 1 minuut (heptaan)brand aangehouden als worst-case scenario voor de blussing van een gevorderde brand. Het protocol omvat 9 verschillende series van testen voor verschillende toepassingen en tevens een vergelijkingstest met andere brandstoffen. Voorts schrijft het protocol voor dat, voorafgaand aan de installatie van het Quick Suppressie-systeem, een risk assessment wordt uitgevoerd.

Dit artikel van Sander Brands en Edwin Reijnen (VDL Industrial Products) is verschenen in Stofbestrijding, mei 2020

Meer over VDL Industrial Products BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.