Ga naar hoofdinhoud

Veilig en gezond werken in de stortgoedverwerkende industrie

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-die-in-de-buurt-van-grijze-metalen-apparatuur-2760243/

De stortgoedverwerkende industrie heeft een bewogen jaar achter de rug. Enerzijds zat de sector niet in de hoek waar grote coronaklappen vielen en was er juist zelfs sprake van een opleving.

Anderzijds kregen wel veel bedrijven te maken met materiaaltekorten en daardoor oplopende prijzen. Bovendien kampten veel bedrijven met een personeelstekort, versterkt door ziekteverzuim. Om de bedrijfsresultaten ook in 2022 in de plus te houden, wordt snel en efficiënt werken steeds belangrijker. Vergeet daarbij echter ook vooral de gezondheid en veiligheid van medewerkers niet.

De VCA: oog voor veiligheid, gezondheid en milieu

In ons land vinden ieder jaar ruim 200 duizend werkgerelateerde ongelukken plaats. Over alle sectoren heen gaat het in de meeste situaties om ongevallen met machines, gevolgd door ongelukken met vallende objecten en het vallen van een trap of ladder. Al deze situaties kunnen ook voorkomen in de stortgoedverwerkende industrie. Zeker nu geen enkele medewerker gemist kan worden door het hoge aantal coronabesmettingen en -quarantaines, is het belangrijk het aantal bedrijfsongevallen zo laag mogelijk te houden. Bedrijven zouden daarom meer aandacht moeten besteden aan veilig en gezond werken.

De VCA: wat (en voor wie) is het eigenlijk?

Ben je professional in de food & feed-, chemische en mineralenindustrie, bijvoorbeeld een procestechnoloog, plantmanager of techneut die zich dagelijks bezighoudt met de handling en processing van droge stoffen? Of ben je lid van de directie van een dergelijk bedrijf, technische inkoper of machinebouwer voor stortgoedverwerkende bedrijven? Dan mag een VCA-certificaat, op individueel of bedrijfsniveau, eigenlijk niet ontbreken. Meer informatie over de cursus, het VCA-examen en handige oefenexamens vind je op VCACursus.nl.

Nu vraag je misschien af: “Wat is VCA eigenlijk?”. VCA is de afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Van oorsprong zijn deze veiligheidseisen ontstaan in de petrochemische en offshore-industrie. Omdat natuurlijk veel meer sectoren baat hebben bij veilig werken, wordt het steeds breder toegepast.

VCA-certificering op persoons- en bedrijfsniveau

Mensen met een risicovolle functie moeten weten hoe ze veilig en gezond kunnen werken. Op individueel niveau kun je een B VCA (VCA Basis)-certificaat of VCA VOL (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) behalen. Welke cursus het beste bij een persoon past, hangt af van diens werkzaamheden en werkomgeving. Daarnaast kan ook een geheel bedrijf VCA-gecertificeerd worden. Hierbij heb je de keuze tussen de VCA* (bedrijf met maximaal 35 medewerkers en voornamelijk werkzaam als onderaannemer), VCA** (bedrijven met meer dan 35 medewerkers en hoofzakelijk werkzaam als hoofdaannemer) of VCA Petrochemie (bedrijven in de petrochemische sector). Het traject voor een bedrijfscertificering bestaat uit een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) en het opstellen van een VCA-systeem en implementatie daarvan en wordt afgesloten met een audit door een onafhankelijke certificeringsinstantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.