Ga naar hoofdinhoud

Veilig ontstoffen met een explosie-terugslagklep

De Novex II explosie-terugslagklep van StuvEx International NV (verdeler van Adix terugslagkleppen)

De Novex II explosie-terugslagkleppen van StuvEx International NV zijn geschikt voor horizontale en verticale leidingen, push- en pull toepassingen. De terugslagkleppen zijn vooral interessant voor een veilig bedrijf van ontstoffingsfilters.

Een explosie-terugslagklep is een beveiligingscomponent dat verhindert dat een stofexplosie zich via het in de installatie aanwezige stof verspreidt door aangesloten leidingen naar andere delen van apparaten of fabrieksruimten. De terugslagklep is zo geïnstalleerd dat de normale procesluchtstroom de klep passeert in één richting. In het geval van een stofexplosie zal de luchtstroom omkeren en de klep dichtduwen. Eén van de verschillen met een klassieke terugslagklep is dat deze klep zichzelf bij sluiting vergrendelt. De klep blijft zo lang genoeg en voldoende gesloten om explosie-propagatie te voorkomen.

Ontstoffingsinstallatie

Een explosie-terugslagklep wordt veel toegepast in ontstoffingsinstallaties om explosie-propagatie in de leiding ervan te stoppen. Stoffilters immers hebben een relatief groot risico op een stofexplosie en zijn om die reden vaak beveiligd met breekplaten. Deze breekplaten reduceren de explosiedruk die in het filter kan optreden tot een zogenaamde toelaatbare druk pred die de sterkte van het filter niet overstijgt. Echter, opdat de explosie niet terugslaat richting de punten waarop de stofafzuiging optreedt, is naast de breekplaten een vorm van explosie-isolatie vereist. Wanneer dus blijkt, bijvoorbeeld uit een risicoanalyse, dat zich in een filter een stofexplosie kan voordoen, kan een explosie-terugslagklep in de ontstoffingsleiding de vereiste explosie-isolatie waarborgen.

Meer over de juiste keuze van een explosie-terugslagklep

Zie ook: NOVEx II terugslagklep van StuvEx 📹

Bedrijfsvermelding StuvEx International nv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.