Ga naar hoofdinhoud

Veilige, eigen systemen voor silobelading

Veel grondstoffen worden in bulk op een productielocatie aangevoerd en daar in een silo geblazen. Dit gebeurt vaak met de losvoorzieningen van de toeleverende bulkwagens of schepen. Dat brengt risico’s met zich mee. Het is veiliger om gebruik te maken van een eigen, op maat gemaakt silovulsysteem.

Het gebruik van de losvoorzieningen van bulkwagens of schepen voor het vullen van silo’s brengt risico’s met zich mee. Zo gebeurt het regelmatig dat bulkwagenchauffeurs een losprocedure met een op 2,0 bar begrensde installatie ook starten tegen de 2,0 bar aan, ongeacht de situatie (zie kader ‘Drukverloop bij bulkwagenlossing’). Steeds vaker beschikt de afnemer daarom over een eigen compressor om producten in een silo te blazen. Als een bulkwagen wordt aangesloten op het lossysteem van een bedrijf is er veel meer controle op de vulling van de silo. Wat de schade door verkeerd lossen aanzienlijk beperkt. Bovendien neemt de stikstofuitstoot en geluidsproductie op de locatie dan sterk af. Kalkman Projecten ziet daarom een toenemende vraag naar veilige systemen voor het vullen van silo’s.

Ontstoffingsfilter

Bij het vullen ontstaat in de silo een overdruk, mede omdat het product de aanwezige lucht verdrijft. Deze lucht is bijna altijd stoffig, zodat voor het ontluchten van de silo een ontstoffingsfilter nodig is. Zo’n filter staat bij voorkeur bovenop de silo, maar soms ook ernaast op de grond. Een filter bovenop de silo heeft normaliter geen ventilator. Die is alleen nodig als de silo geen grote overdruk kan hebben. Tegenwoordig zijn echter bijna alle silo’s bestand tegen zo’n overdruk (tot maximaal 5000 Pa). Indien het filter op de grond staat, is een ventilator gewenst om ervoor te zorgen dat het verbindende leidingwerk niet verstopt raakt. Vaak gaat het in deze gevallen juist om silo’s die weinig overdruk kunnen hebben (minder dan 5000 Pa) en ook te zwak zijn om veel gewicht op het silodak te dragen.

Hoe werkt die silobeveiliging in de praktijk?

Zie ook: Kalkman Projecten ontzorgt van A tot Z

Bedrijfsvermelding Kalkman Projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.