Ga naar hoofdinhoud

Vierde editie Atex Event

Atex Event 2018

Opleidingsinstituut IAB Ingenieurs BV organiseert voor de vierde maal het Atex Event, en wel op woensdagmiddag 27 november 2019 in De Reehorst in Ede.

Het thema van het evenement – onder dagvoorzitterschap van Harm-Jan Riksen – is ‘Atex en samenstellen van equipment’.
Andries Brakke opent de serie bijdragen aan het seminar met een aantal praktijkvoorbeelden van het vaststellen van Atex-zoneringen. Daarbij komen onder andere de betekenis van normen, praktijkrichtlijnen en software aan de orde.
Michiel Bakker legt uit wanneer we spreken van een samenstel, installatie of skid in relatie tot Atex 114 en de beoordeling op  potentiële ontstekingsbronnen. Voorts behandelt hij de nieuwe TS60079-46, die met name relevant is voor fabrikanten van samenstellen. Ook gaat Bakker in op de beoordeling van bestaande installaties en de rol van de eindgebruiker hierbij.
Richard Siwek (Extools) belicht de Ex-Tool App. Dit is een smartphone-applicatie waarmee de invloed van procesparameters zoals druk en temperatuur op de explosiekarakteristieken van stoffen kan worden ingeschat. Dit maakt het mogelijk om het gevaar van potentiële ontstekingsbronnen te evalueren.
Het onderwerp van Albert Schuiling is de risicoanalyse van mobiele arbeidsmiddelen, zoals heftrucks, stapelaars en veegmachines. Maar ook IBC’s, vaten en zakgoed kunnen een ontstekingsbron zijn. Hierbij dient met name te worden gelet op de risico’s van statische elektriciteit.
Arjan Bakker gaat in op de inspectie van mobiele arbeidsmiddelen, van kabelhaspel tot lamp en van heftruck tot mobiele telefoon. Sommige daarvan dienen zelfs één keer per 6 maanden te worden gecontroleerd.
De vraag is wie deze inspecties mogen doen en welke competenties daarvoor nodig zijn. Reparaties van mobiele arbeidsmiddelen zijn doorgaans een moment om de beschermingswijze tegen ontsteking negatief te beïnvloeden.
Na het dinerbuffet geeft Filip Verplaetsen een ExElect demonstratie. Hierbij gaat het onder meer om stofexplosies en de manier waarop vloeistoffen en dampen zich onder verschillende omstandigheden gedragen.

Netwerkborrel

Het evenement wordt besloten met een vraag- antwoordsessie met alle sprekers, waarna er nog gelegenheid is tot napraten tijdens een netwerkborrel.

Zie hier het programma van het Atex Event.

Een toegangskaart kost € 245,- (incl. buffet, koffie en thee).

De expositieruimte van het Atex Event

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.