Ga naar hoofdinhoud

Fike vlamloze explosiedrukontlasting

Het explosiepaneel opent en laat de druk in het apparaat af. Het vlamfilter koelt explosiegassen, waardoor geen vlam naar buiten treedt.

Apparaten waarin brandbaar stof zich kan vermengen met lucht – en waar ontsteekbronnen niet zijn uit te sluiten – beveiligt men vaak met een vlamloze explosiedrukontlasting. Voor een effectieve bescherming dient zo´n systeem met beleid te worden toegepast, rekening houdend met tal van factoren.

Een veel gebruikte methode om een apparaat constructief tegen de risico’s van een stofexplosie te beveiligen, is het aanbrengen van een explosiepaneel. Bij een incident opent het paneel al bij een matige overbelasting, zodat de vlam uitweg vindt, de explosiedruk niet te hoog oploopt en het apparaat intact blijft. Als echter het apparaat (bijvoorbeeld een stoffilter of silo) in een fabriekshal of gebouw staat, is een explosiepaneel geen afdoende oplossing. De vlammen en explosiedruk kunnen dan namelijk niet veilig worden weggeleid. In deze gevallen biedt een Fike vlamloze explosiedrukontlasting uitkomst.

Vlamloze drukontlasting

Het systeem voor een vlamloze drukontlasting bestaat uit een explosiepaneel met een behuizing en daarin een passend vlamfilter. Bij een beginnende explosie opent het paneel, ontwijkt de druk en absorbeert het filter de hitte van de vlam, zodat die niet naar buiten treedt. Bij een actieve vlamloze drukontlasting treden in enkele milliseconden diverse processen op. Het is zaak om de factoren die daarop van invloed zijn goed te kennen en bij het ontwerp van het systeem in rekening te brengen.

Lage efficiëntie

Een belangrijke prestatie-indicator voor de drukontlasting is het ‘rendement’ ervan, ofwel de efficiëntie waarmee het systeem de druk aflaat. Veel hangt daarbij af van het type vlamfilter. Sommige filtermaterialen houden stofdeeltjes tegen om externe (her)ontbranding te voorkomen. Deze deeltjes kunnen echter het filter verstoppen, waardoor het rendement ervan afneemt. Het is denkbaar dat een bepaald filter bij 500 g/m3 maïsmeel een efficiëntie heeft van 70%, maar bij 500 g/m3 houtmeel snel verstopt, waardoor de efficiëntie zakt naar slechts 40% of zelfs nog lager. In het laatste geval kan de restdruk in het beveiligde apparaat zo hoog oplopen dat het alsnog bezwijkt.

Lees het hele artikel

Zie ook: Fike Dual-Flap Isolation Valve 📹

Bedrijfsvermelding Fike Europe bvba

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.