Ga naar hoofdinhoud

Vrijspraak in dodelijk arbeidsongeval

Werk in silo's met adembescherming

De Brugse rechtbank heeft waterzuiveringsbedrijf Geo-Groep vrijgesproken van schuld aan een arbeidsongeval dat op 23 maart 2019 het leven kostte van Benjamin Van Heghe (29).

Het slachtoffer leidde samen met zijn vader VH Engineering. Dit bedrijf, specialist in metaalbewerking, was door Geo-Milieu in Brugge (onderdeel van Geo-Groep) ingeroepen om in een silo corrosie te verwijderen met een zandstraalmachine. Aangezien Van Heghe geen eigen perslucht bij zich had, heeft hij gezocht naar een leiding om daarop zijn beschermingsmasker aan te sluiten. Hij maakte echter gebruik van een stikstofleiding, waardoor hij vrijwel direct het bewustzijn verloor en overleed.

Veiligheidsvoorschriften

Zijn ouders klaagden Geo-Groep aan vanwege een gebrek aan voorzorgsmaatregelen. Zo zouden de leidingen onvoldoende zijn gelabeld. Volgens Geo-Groep echter was Van Heghe onachtzaam en heeft hij tegen de veiligheidsvoorschriften in gehandeld. Daarbij komt dat in zijn bloed sporen van amfetamines en cannabis zijn aangetroffen. De rechter oordeelde dat de leiding voor de werknemers van Geo-Groep nooit gevaar heeft opgeleverd en dat hiervoor ook geen risicoanalyse is vereist. De leiding dient voor de aansluiting van machines en is niet bedoeld voor beademing. Volgens de rechter had Geo-Groep dan ook geen reden om labels aan te brengen, aldus berichtgeving in Nieuwsblad.

Foto: Spekschoor Industriële Reiniging

Zie ook Het ontwerp van silo’s voor massastroming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.