Ga naar hoofdinhoud

Hopper- en bunkerwegers versus weegbruggen

Een hopperweger voor het vullen van de compartimenten van een bulkwagen

Voor de gewichtscontrole van te lossen en te laden stortgoederen blijkt de hopperweger een interessant alternatief voor de weegbrug. Als het gaat om de belading van bulkwagens, kan men ook een bunkerweger (ofwel siloweger) overwegen.

Bij de overslag van stortgoederen, of het nu gaat om het binnenkomen of uitgaan van grondstoffen, halffabricaten of gereed product, zullen uiteindelijk de volumes op basis van gewicht in rekening worden gebracht.

Weegbruggen

Weegbruggen zijn betrouwbaar en nauwkeurig. Wel vereist de weegbrug minstens twee bewegingen van de bulkwagen, die immers leeg en vol moet worden gewogen. Zijn er in de bulkwagen meer compartimenten te vullen, dan is een groter aantal bewegingen nodig (gelijk aan het aantal compartimenten plus één). Verder kent de weegbrug drie beperkingen. In de eerste plaats is de weegbrug ongeschikt voor kleine hoeveelheden, omdat het systeem is uitgelegd voor volle (zware) voertuigen. Ten tweede geldt een beperking op het maximum te beladen gewicht, namelijk de maximale weegcapaciteit van de weegbrug minus het eigen gewicht van het voertuig. Ten derde weet men pas hoeveel product in de bulkwagen is geladen, als deze op de weegbrug staat. Bij onderbelading moet er worden bijgevuld. Bij overbelading is het lastig om er product uit te halen. Dit kan eenvoudiger en flexibeler met de hopperweger, een weeginstrument dat zich voor zowel binnenkomende als uitgaande materialen leent, of de bunkerweger ofwel siloweger, voor het afwegen van gerede producten.

Hopperweger

De hopperweger is een geautomatiseerd, discontinu totaliserend systeem voor het controleren en totaliseren van de gewichten van materiaalstromen, zowel voor interne controle als handelsdoeleinden. De mogelijkheid om relatief kleine hoeveelheden verschillend product te doseren maakt de hopperweger tot een flexibel systeem. Men kan er elk volume stortgoed mee verwerken.

Bunkerweger

Een bunkerweger (ofwel siloweger) combineert de opslag en levering van producten. Vanuit de silo’s van zo’n systeem kunnen de compartimenten van een bulkwagen één voor één worden gevuld. Hiervoor zijn er twee mogelijkheden. De eerste is dat precies de benodigde hoeveelheid zich al in de silo bevindt en deze zich compleet in het betreffende compartiment leegt. De tweede mogelijkheid is dat de silo’s een veel grotere voorraad bevatten en dat van daaruit de compartimenten gewogen worden beladen.

Zie het volledige artikel in Vakblad BULK nr. 4, 2020

Zie ook: Penko weegt vis in volle zee

Meer over Penko Engineering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.