Ga naar hoofdinhoud

Ausloos: opties voor afvullen zakken

Technipes verpakkingslijn van Ausloos

Bij het afvullen van zakken gaat het erom niet teveel product weg te geven maar ook zeker niet te weinig. Voorts wil men een hoge productiecapaciteit realiseren. Om dit te bereiken geeft Ausloos Verpakkingstechniek op haar website een aantal opties.

Bij de keuze van een weeg- en doseersysteem voor het afvullen van zakken is het van belang de aard van het te verpakken product goed te kennen. Bovendien dient men rekening te houden met de gewenste afvulcapaciteit en de beschikbare inbouwhoogte.

Netto of bruto

Bij een netto-afweging wordt het product in een weegbunker gelost, gewogen en vervolgens in een zak gestort. Zo’n weging is even nauwkeurig als een bruto-weging waarbij het product direct in de zak wordt gedoseerd en gewogen.
Een netto-afweging heeft bij goed stromende producten het voordeel van een hogere productiecapaciteit. Want terwijl de vulmachine de volle zak vervangt door een lege zak, wordt de weegbunker alweer met het juiste gewicht aan product gevuld.
Een bruto-afweging heeft bij plakkerige producten (denk bijv. aan cacaopoeder) het voordeel dat geen resten in een weegbunker kunnen achterblijven. Ook is een bruto-afweging een prima oplossing als de hoogte ontbreekt om een weegbunker te installeren.

Gravimetrische dosering

Om een zak nauwkeurig af te vullen, is een geschikt doseersysteem vereist. Ausloos Verpakkingstechniek onderscheidt daarbij 6 gravimetrische technieken:

  • Enkel- of dubbelschroefsfeeder – geschikt voor veel poeders
  • Verticale schroef – om product te compacteren en stofvorming te voorkomen
  • Klepafsluiter – voor goedlopende pellets en granulaten en een hoge doseercapaciteit
  • Weegband – voor grotere volumes producten die neigen aan elkaar te hangen
  • Trilgoot – nauwkeurig en eenvoudig te reinigen, voor producten zoals diepvriesgroenten
  • Turbine – minder aanhechting dan bij een schroef, geschikt voor bloem of zetmeel

Volumetrische dosering

Producten die niet op gewicht maar op volume worden verkocht (denk bijv. aan potgrond) behoeven niet te worden gewogen. Deze producten kunnen volumetrisch worden gedoseerd. Hiervoor is een doseerband een goede oplossing. Ausloos Verpakkingstechniek is in staat vrijwel alle typen doseersystemen te combineren met alle types afzakinstallaties en zaksoorten (openmond- én ventielzakken).

Meer over Ausloos Verpakkingstechniek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.