Ga naar hoofdinhoud

Invicon zeefinstallaties; triltechnische toppers

Een Invicon trilzeef

Als het gaat om zeeftechnologie kan directeur Paul Schriek van Invicon Industrial BV de toekomstvisie van zijn bedrijf kort formuleren: “Het ontwerpen en leveren van pasklare, triltechnische oplossingen. Inderdaad; ook in de vorm van topkwaliteit zeefinstallaties”.

Met een relatief klein team levert Invicon Industrial BV uit Loosdrecht de Nederlandse én buitenlandse industrie op maat gesneden triltechnische oplossingen. De speciale zeefmachines, vibrerende buizen en trilgoten vinden hun weg naar min of meer alle sectoren in de bulk- en poederverwerkende industrie. En dit al ruim 35 jaar. “We blijven ons hele leven zeven”, aldus directeur Paul Schriek. In elk geval is dit een toekomstvisie die oog heeft voor de continuïteit van het bedrijf.

Triltechniek

De kracht van Invicon is haar gegronde kennis van het op de juiste manier laten trillen en bewegen van deeltjes. “Er is voor het ontwerp van dergelijke installaties een flinke hoeveelheid specialistische kennis en ervaring nodig, plus een niet te onderschatten fingerspitzengefühl”, weet Paul Schriek. “Zo kunnen vooral fijne poeders zich weerbarstig gedragen. Denk aan agglomeratie, kleven en brugvorming. Dat zijn lastige eigenschappen als het erom gaat een product in beweging te brengen en goed te laten stromen. De grote verschillen in het fysische gedrag van stortgoederen maken het niet eenvoudig om doseergoten, trilzeven, vibrerende tafels of silo-kloppers succesvol in te zetten.”

Maatwerk

Invicon ontwerpt de machines binnen eigen gelederen. Het in triltechniek gespecialiseerde bedrijf is sterk toepassingsgericht en levert in verreweg de meeste gevallen op maat gemaakte apparaten. Zo kan het zijn dat de aandrijving van een trilgoot, vanwege een inbouw-beperking bij de klant, op een afwijkende plaats wordt gezet. Of dat een trilgoot een product niet alleen transporteert, maar tegelijk ook koelt. Bij opdrachten vanuit de voedingsindustrie komt veel nadruk te liggen op de hygiëne en reinigbaarheid van de installaties.
“Klanten kunnen zich van de kwaliteit van onze systemen overtuigen door testen uit te voeren, desgewenst op locatie. De uiteindelijke fabricage en samenbouw van het systeem laten we uitvoeren door een vaste, Nederlandse partner.”

Een 3-deks fractioneerzeef van Invicon

Soortelijke massa

Deeltjes die allemaal dezelfde afmeting hebben, maar verschillende gewichten, kunnen met een zeef niet worden gescheiden. Als die deeltjes bovendien ook qua kleur sterk op elkaar lijken, is ook een optische scheidingstechniek vaak niet de oplossing. De uitdaging is dan om de deeltjes te scheiden op grond van hun verschillende soortelijke massa’s. “In die situaties kunnen we een scheiding tot stand brengen met een regelbare luchtstroom”, legt Paul Schriek uit. “De luchtstroom staat daarbij haaks op de transportrichting van de materiaalstroom. De zware deeltjes vervolgen hun traject, maar de lichte deeltjes worden met de luchtstroom meegevoerd en afgescheiden. Deze technologie is geschikt om rijst te zuiveren van kleine steentjes, of een stroom garnalen van de lege omhulsels.”

Bijzondere toepassingen

Het kunnen leveren van maatwerk brengt Invicon bijna als vanzelf op bijzondere toepassingen. “Zo worden in Engeland diepgevroren ijsjes netjes recht gelegd met een door ons ontwikkeld trilsysteem”, geeft Paul Schriek als voorbeeld. “Ook zorgen we ervoor dat gebroken koekjes uit een productstroom worden gehaald en de goede koekjes zodanig worden aangetrild dat ze strak tegen elkaar liggen voordat ze de verpakking in gaan. Aan een Chinese klant leveren we bij herhaling een speciale triltafel waarmee bigbags met zo’n twintig procent meer product kunnen worden gevuld. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten van transport en opslag.”
Een opvallende toepassing is de verwijdering van politiekogels uit het zand van schietbanen. Dat is nodig omdat bij nieuwe schoten de kogels kunnen afketsen op oude kogels, met alle risico’s van dien. “Dit reinigingsproces wordt uitgevoerd met een mobiele zeefmachine van Xava. Het geschoonde zand wordt op de schietbaan teruggestort.”

Xava Recycling

De mobiele zeefmachine is afkomstig van het Oostenrijkse bedrijf Xava Recycling, dat door Invicon in de Benelux wordt vertegenwoordigd. De mobiele Xava-machines worden ingezet voor het ter plaatse uitzeven van allerlei soorten, vaak grofstoffelijke, materialen zoals grond, bouwpuin, grind, houtsnippers en compost. “Er zijn vier versies”, zegt Paul Schriek. “De kleinste is met de hand verplaatsbaar en heeft een enkel zeefdek. De grootste twee machines kunnen materialen direct in drie fracties scheiden. Als het gaat om tijdelijke klussen is het mogelijk om een machine te huren.”

Een mobiele zeefinstallatie van Xava Recycling

Triltechnische componenten

Invicon levert ook een uitgebreid programma triltechnische componenten. Het aanbod varieert van elektromagnetische vibratoren tot excenters en zware onbalansmotoren. Naast een ruime selectie aan trilgoten, trilzeven en trilpijpen kan men ook kennis nemen van componenten zoals pneumatische trillers en kloppers, bladveren, trillingdempers en thyristorregelaars, inclusief hun veelzijdige toepassingen.

Sensoren

De belangrijkste parameters voor het ontwerp van een trilsysteem zijn de frequentie en amplitude. Die grootheden zijn te meten met moderne micro-elektromechanische sensoren (MEMS). “Je vindt deze technologie ook terug in airbags van auto’s”, aldus Invicon-directeur Paul Schriek. “Die sensoren detecteren onmiddellijk elke versnelling. Met MEMS kunnen we een trilzeef of schudgoot direct sturen. Verandert bijvoorbeeld de beladingsgraad, dan is dat meteen zichtbaar in het trillingsbeeld en kan het systeem de parameters automatisch aanpassen.”

Bedrijfsgegevens Invicon Industrial BV

Zie ook Zeefinstallaties; toepassingen en leveranciers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.