Ga naar hoofdinhoud

Motogroup verdubbelt zeefcapaciteit suiker

Spaleck zeven suikerterminal

Euroports suikerterminal in de haven van Antwerpen heeft de afgelopen twee jaar haar opslag- en verwerkingscapaciteit sterk uitgebreid. Hiertoe is ook de zeefcapaciteit van de terminal verdubbeld. Motogroup voerde dit project turn key uit.

De bestaande zeefmachines bij Euroports zijn vervangen door twee Spaleck zeven. De verdubbeling van de zeefcapaciteit betekende dat ook de capaciteit van de transportsystemen naar de zeven moest worden vergroot. Zo is in de aanvoerlijn een bandtransporteur met een capaciteit van 300 ton/uur vervangen door een nieuwe installatie met een bandbreedte van 1200 mm en een capaciteit van 600 ton/uur. De aangevoerde suiker wordt via een verdeelklep over de twee Spaleck zeven verdeeld.

Spaleck zeven

De Spaleck flip flow dubbeldekszeven voeren op het bovendek klonten (> 10 mm) uit de materiaalstroom af. Op het onderdek wordt de kleine fractie (< 3 mm) afgescheiden. Het ‘trampoline’-effect van de zeefmatten zorgt ervoor dat product niet aankleeft. De Spaleck zeefinstallaties zijn 6 meter lang, 3 meter hoog en 3 meter breed. Ze wegen elk 12 ton.

Tweemaal gezeefd

Na het zeefproces gaat de suiker langs magneten om onverhoopt aanwezige metalen delen te verwijderen. De uitgezeefde overmaatse deeltjes worden in een bigbag opgeslagen. Bij de overslag naar klanten wordt de suiker opnieuw over de Spaleck-zeven geleid. Vervolgens wordt het product beladen in bulkwagens of treinwagons, afgevuld in bigbags of verpakt in 50 kg zakken. Alle suiker wordt dus tweemaal gezeefd om te verzekeren dat het product aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Planning

De nieuwbouw is op locatie in gereedheid gebracht. Vervolgens zijn de oude machines gedemonteerd en de nieuwe zeven op het proces aangesloten. Dankzij deze werkwijze kon de stilstand worden beperkt tot enkele weken. De zeefinstallaties waren, overeenkomstig de strakke planning, in september 2018 operationeel, dus vóór de start van de suikercampagne.

Zie het volledige artikel in Haven Op- en Overslag 2018, p. 34-35

Bedrijfsgegevens Motogroup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.