Ga naar hoofdinhoud

Bescherming tegen silo-overbelading

Weighing & Inspection Belgium (Wibe) presenteert een silobeschermingssysteem van de Britse firma Hycontrol om pneumatisch beladen silo’s te beschermen tegen overbelading en daarmee zowel medewerkers als apparatuur te beveiligen.

Het Hycontrol-systeem bestaat uit hoog niveauschakelaars, een continu geleide radar-niveaumeting, een drukmeting en een overdrukontlastingsventiel. Alle instrumenten worden gecontroleerd middels een besturingssysteem dat is voorzien van alarmeringsfuncties en diverse communicatiemogelijkheden. Hycontrol is vorig jaar op de Britse Hillhead-vakbeurs bekroond als innovatief product.
Poeders en granulaten worden vanuit bulkwagens in silo’s geblazen met een druk die kan oplopen tot 2 barg. De transportlucht wordt via stoffilters uit de silo’s weggeleid, maar een verstopt filter of overvulling kan leiden tot een gevaarlijke overdruk. Meestal kunnen silo’s niet meer hebben dan 100 mbar overdruk . Bij hogere drukken zal een veiligheidsventiel openen. Het product wordt hierdoor in de atmosfeer geblazen, met alle milieuproblemen van dien. Het is daarom zaak om silo’s te beschermen met systemen die overvulling en het ontstaan van gevaarlijke overdrukken uitsluiten. Het Hycontrol-systeem voldoet aan deze eisen. De Flex 500 druksensor is robuust, maar tevens gevoelig genoeg om overdrukken van 0 tot 100 mbar te detecteren. De sensor heeft behalve een elektrische aansluiting ook een aansluiting op het persluchtsysteem van de filterreiniging. Bij het uitvoeren van een test (vanaf de werkvloer op de begane grond) opent zich een ventiel waardoor perslucht in de sensorkamer stroomt. Aan de hand van de drukmeting kan dan worden vastgesteld dat de sensor goed functioneert. Bovendien zorgt de perslucht ervoor dat het aankoeken van product op de druksensor wordt voorkomen. De hoog niveau-schakelaar van het Hycontrol-systeem voorkomt de overbelading van silo’s en daarmee de blokkering van filtersystemen. Als beide instrumenten onverhoopt falen, wordt bij 50 mbar overdruk het veiligheidsventiel aangesproken. Dit opent een ontsnappingsweg met een piekcapaciteit van 13.000 m3/uur. Alle onderdelen van het systeem kunnen automatisch worden getest op de werkvloer. Hiermee zijn ook alle risico’s van onderhoudswerkzaamheden uitgesloten die verbonden zijn met het beklimmen van de silo.

Zie ook Weighing & Inspection agent Hycontrol

Bron: Vakblad Bulk