Ga naar hoofdinhoud

Lübbers sproeidroger met warmtepomp

Concept met de Lübbers HT-TCO2-HP warmtepomp met TCO2 ofwel Transkritische CO2 als medium

Molkerei Ammerland heeft haar weiproductie verduurzaamd dankzij een Lübbers sproeidroger met warmtepomp. De nieuwe, energie-efficiënte sproeidroger heeft een productiecapaciteit van 8,5 ton weipoeder per uur.

Vorig jaar gunde Molkerei Ammerland, met het hoofdkantoor in Dringenburg (Duitsland), het contract voor de engineering, levering en installatie van de sproeidroger en de energievoorziening met hoge temperatuur-warmtepompen aan Lübbers Anlagen- und Umwelttechnik GmbH. Lübbers, specialist in sproeidrogen, overtuigde Molkerei Ammerland met haar nieuwe en toekomstgerichte energieconcept. De ingebruikname is gepland voor 2024.

Sproeidrogen

Tijdens de kaasbereiding ontstaat verse wei met waardevolle ingrediënten. De wei wordt op dezelfde dag voorgeconcentreerd en vervolgens in twee moderne sproeidrogers gedroogd tot een weipoeder van hoge kwaliteit. Voor het sproeidrogen vernevelt men het weiconcentraat in een stroom hete lucht tot fijne druppeltjes, waarbij het water instantaan verdampt. De lucht koelt daarbij zo snel af dat de hoogwaardige eiwitten in het gevormde poeder intact blijven. In de huidige droogsystemen wordt de lucht tot ongeveer 200°C verwarmd met behulp van aardgas.

Lees het hele artikel over de nieuwe sproeidroger

Bedrijfsvermelding Lübbers Friesland BV

Zie ook Sproeidrogers en fluid bed drogers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.