Ga naar hoofdinhoud

Munters luchtdrogers verbeteren poederkwaliteit en -opbrengst

Munters luchtdrogers de verbeteren poederkwaliteit en de opbrengst van sproeidrogers. Met name de uitgaande luchtstroom uit de sproeitoren is een bepalende factor voor de poederkwaliteit. Zowel een te lage als te hoge vochtigheid heeft een negatief effect op de procesefficiëntie en de eigenschappen van het geproduceerde poeder.

Als de uitgaande lucht te droog is, wordt het poeder stoffig, daalt de opbrengst en ontstaat een risico van verbranding. Als de lucht te nat is, wordt het poeder ‘sticky’ ofwel plakkerig en neemt de houdbaarheid ervan af. In veel gevallen is het dan niet meer voor de beoogde toepassing geschikt. Bovendien kan het poeder aankleven in procesinstallaties, wat leidt tot hoge onderhoudskosten. Deze problematiek is met de inzet van Munters luchtdrogers te voorkomen.

Proceslucht

Om een poeder met het juiste eindvochtgehalte te verkrijgen, dient de kwaliteit van proceslucht precies goed te zijn. Niet alleen het debiet, maar ook de temperatuur [°C], de relatieve vochtigheid [%] en de absolute vochtigheid [g/kg] moeten kloppen. “Het is niet aan te bevelen om de proceslucht zomaar uit de omgeving te betrekken”, aldus Marcel van den Berghe, accountmanager bij Munters. “De weersomstandigheden kunnen per uur wisselen en daarmee ook de relatieve en absolute luchtvochtigheid. Veel beter is het om gebruik te maken van luchtdrogers. Het droogproces is dan veel gemakkelijker te controleren, waardoor continu een maximale opbrengst kan worden gerealiseerd, zonder risico van oververhitting en zonder risico van stickiness. Door ook in het wervelbed gebruik te maken van geconditioneerde lucht kan de capaciteit nog verder worden verhoogd.”

Luchtdrogers

De luchtdrogers van Munters vlakken de weers- en seizoen gebonden fluctuaties van de luchtvochtigheid uit en zorgen voor een constante kwaliteit droge lucht: “Onze lucht is te allen tijde zo droog als op een koude winterdag. Als vuistregel mag je aannemen dat elke kg water die je uit de lucht haalt, 1 kg extra product oplevert. Dit betekent dat het mogelijk is om met een luchtdroger de capaciteit van een sproeidroger met tientallen procenten te verhogen. Tegelijk blijft het energieverbruik binnen de perken, omdat droogtijden worden verkort. Omdat geen fluctuaties meer optreden en de procesparameters vast liggen, verkrijgt men een consistente, premium kwaliteit product.”

Zie ook: Munters Benelux proceskoeling voor pindakaasfabriek

Zie ook Sproeidrogers en fluid bed drogers

Bedrijfsvermelding Munters Benelux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.