Ga naar hoofdinhoud

NWGD-excursie Avebe

Zo’n 30 belangstellenden hebben tijdens de NWGD-excursie op woensdagmiddag 7 maart 2018 bij Avebe in Ter Apelkanaal veel geleerd over de verwerking van aardappelen tot zetmeel, vezels en eiwitten.

Na een welkomstwoord van David Hollestelle (secretaris NWGD) en een algemene introductie over Avebe door Roelof van Wijk (process development manager Avebe) gaf gastheer Do van der Krogt (procestechnoloog Avebe) een gedetailleerde uiteenzetting over de productie van zetmeelpoeder uit aardappelen.

Hydrocyclonen
Aangezien een aardappel voornamelijk uit water bestaat is droging een belangrijke stap. Na het raspen van de aardappel wordt de bulk van het aardappelsap verwijderd met behulp van honderden kleine kunststof hydrocyclonen (ordegrootte 10 cm). Tijdens deze stap wordt behalve het aardappelsap ook een deel van de vezels van de zetmeel afgescheiden. Uiteindelijk vindt een milde, thermische droging van het zetmeel plaats.

Zetmeeldrogers
De deelnemers toonden met name interesse in de regelstrategie voor de zetmeeldrogers. Met belangstelling werd tijdens de rondleiding over de aardappelzetmeelfabriek kennis genomen van de diverse processtappen.
Na afloop hiervan verzorgde NWGD-voorzitter Maarten Schutyser (WUR) een presentatie over de kinetiek en morfologie bij het drogen van druppels. Een afsluitend buffet gaf deelnemers nog ruime gelegenheid om de vele indrukken te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.