De algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) op 8 juni in Wageningen is gecombineerd met een aantal lezingen en een excursie naar het Laboratory of Food Process Engineering.
Tijdens de bijeenkomst is afscheid genomen van bestuurslid Koen van Dijke (Danone) en zijn twee nieuwe bestuursleden verwelkomd; Gert-Jan Teekman (Hosokawa Micron) en Joost Beekman (DSM). Voorzitter Maarten Schutyser startte de algemene ledenvergadering met een introductie van Wageningen University & Research en ging in op het onderzoek naar ontwaterings- en droogtechnologie bij Food Process Engineering.
Aspergepoeder
Joanne Siccama en Eirini Pegiou presenteerden in het kader van het Waste2Taste-project een nieuw proces voor de omzetting van aspergeafvalstromen in gesproeidroogd poeder. Uit een sensorische evaluatie blijkt dat dit aspergepoeder een betere smaak heeft dan conventioneel gedroogde producten. Als reden voerden zij aan dat bij sproeidrogen de aroma’s in de drogende druppeltjes worden ingekapseld, terwijl die bij de conventionele, convectieve droging verloren gaan.
Sinaasappelschillen
Martijn Zieverink (Peel Pioneers) ging in op de valorisatie van afvalstromen sinaasappelschillen. In samenwerking met onder meer Van Beek Schroeftransport is een proces ontwikkeld om deze grote afvalstroom (250 kton/jaar in Nederland) om te zetten in waardevolle producten zoals sinaasappelschilolie, sinaasappelblokjes en functionele vezels.
Excursie
De excursie betrof een rondleiding over de metabolomics-faciliteit van Plantenfysiologie en de laboratoria van Food Process Engineering. De deelnemers konden hierbij kennis maken met een pilot sproeidroger (25 kg/uur waterverdamping), dunne film-drogers, maalmolens, windzifters en elektrostatische afscheiders. De jaarvergadering van de NWGD werd afgesloten met een netwerk-borrel.

Zie ook NWGD-excursie bij Van Beek