Ga naar hoofdinhoud

VDL dauwpunt-meting voor sproeidrogers

VDL dauwpuntmeter in sproeidroogproces

VDL Industrial Products presenteert een dauwpunt-meting voor sproeidrogers. De dauwpuntmeter bepaalt de absolute luchtvochtigheid van de uitgaande drooglucht bij sproeidrogers.

Een sproeidroger of fluid bed droger verwijdert vocht uit een product totdat het gevormde poeder een vastgesteld eindvochtgehalte heeft bereikt. Hierbij is niet alleen de gesteldheid van de inlaatlucht van belang voor het droogproces. De kwaliteit van de geproduceerde poeders hangt vooral af van de condities van de uitgaande drooglucht.

Dauwpuntmeter

De dauwpuntmeter van de firma Atex Explosionsschutz stelt de conditie van de uitgaande drooglucht van een sproeidroger nauwkeurig vast. Het systeem meet de absolute luchtvochtigheid (gram vocht per kg lucht). De operator kan met de dauwpuntmeter de drooglucht controleren en desgewenst de procesparameters aanpassen.

Monster

De dauwpuntmeter neemt met behulp van een roestvaststalen, periodiek gespoeld 5 micron filter een stofvrij monster van de drooglucht die de sproeidroger verlaat. Dit monster gaat naar een sensor via een verwarmde leiding om voortijdige condensatie te voorkomen.

Spiegel

De sensor is een gepolijste, temperatuur-geregelde spiegel (‘chilled mirror’). Bij een bepaalde temperatuur zal het vocht in de lucht op de spiegel condenseren. Een optisch systeem detecteert het beslaan van de spiegel, waarmee dan tegelijk het dauwpunt is geregistreerd.

Meetwaarden

De metingen zijn met een door de operator te bepalen interval te herhalen. Zo beschikt hij steeds over actuele meetwaarden. De dauwpunt-meting voor sproeidrogers is verbonden met een PLC of bovenliggend automatiseringssysteem. De meetwaarden zijn ook af te lezen op het touch screen display van het instrument.

Zie het complete artikel on-line in Bulk 6, 2019

Zie ook Sproeidrogers en fluid bed drogers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.