Ga naar hoofdinhoud

AirRotec koellucht voor korrels

Schematische voorstelling van een tegenstroomkoeler

AirRotec combineert voor de koeling van korrels twee effecten: koellucht verdampt water én verlaagt de producttemperatuur. Beide effecten zorgen in de juiste verhouding voor een hoge korrelkwaliteit.

Bij de productie van mengvoeders wordt een grondstoffenmengsel met stoom geconditioneerd (een thermisch proces). Vervolgens wordt het mengsel in een pelletpers geperst (een mechanisch proces). Hoe meer thermische energie is toegepast, hoe vochtiger het eindproduct; hoe meer mechanische energie, hoe droger het eindproduct. De uitdaging is om de warme korrels na de persing zodanig af te koelen dat ze stabiliseren en onbeschadigd kunnen worden opgeslagen en getransporteerd. Voor het afvoeren van de warmte uit de geperste korrels past AirRotec koellucht toe. Er treden daarbij twee effecten op:

  • De koellucht neemt warmte uit het materiaal op (de temperatuur van de koellucht stijgt).
  • De koellucht verdampt water uit de korrels (de absolute vochtinhoud van de koellucht stijgt).

Beide effecten zorgen ervoor dat de korrels afkoelen. Welk effect het sterkst is, hangt af van onder andere de hoeveelheid toegevoerde koellucht en de verblijftijd van het product in de koeler. AirRotec verstaat de kunst om beide effecten optimaal te combineren.

Lees het hele artikel

Bedrijfsvermelding AirRotec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.