Ga naar hoofdinhoud

Deeltjesanalyse van poeders voor 3D-printers

Granutools GranuCharge

Granutools, specialist in deeltjeskarakterisering, presenteert op Powtech (stand 4-178) een serie instrumenten om de effecten te onderzoeken van de thermische degradatie van ongebruikte metaalpoeders in 3D printprocessen (additive manufacturing).

Volgens een studie van Granutools blijkt dat de ongebruikte metaalpoeders in 3D printprocessen een chemische verandering kunnen ondergaan, waarbij oxides en nitrides ontstaan. Hierdoor wijzigen ook fysische eigenschappen zoals de vorm en morfologie van de deeltjes. En dat heeft weer effect op de deeltjesgrootteverdeling en de stromingseigenschappen van de metaalpoeders. Dit zijn eigenschappen die van groot belang zijn voor de juiste verspreiding van de legeringen over het poederbed van een 3D printer.
Het is daarom essentieel de poedereigenschappen te meten met geschikte instrumenten. Zo dienen de drukbelasting en het stromingsveld van het poeder in een meetcel vergelijkbaar te zijn met die in het proces. Diverse recente publicaties hebben echter aangetoond dat klassieke rheometers en shear cells niet in staat zijn om relevante informatie te geven over de verspreidbaarheid van de poeders op een additive manufacturing-platform. De drukbelasting in dergelijke instrumenten maakt ze ongeschikt voor metingen aan vrijstromende poeders in het 3D printproces.

Geschikte meetinstrumenten

Om die reden heeft GranuTools een serie instrumenten ontwikkeld die de verschillende poedereigenschappen nauwkeurig en accuraat meten. De GranuDrum bepaalt de verspreidbaarheid van een poeder, de GranuPack geeft informatie over de actuele cohesie en stortdichtheid van het poeder en de GranuCharge stelt elektrostatische gedrag van het poeder vast. Dit laatste is van belang omdat het mogelijk is om de thermische degradatie te volgen via het vermogen van het poeder om elektrostatische lading op te bouwen.

Bedrijfsgegevens Granutools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.