Korrelpers voor vezelverwerking ARN - Bulkgids Ga naar hoofdinhoud

Korrelpers voor vezelverwerking ARN

Voor de verwerking van vezelmateriaal uit shredderresidu heeft ARN Recycling een pers geïnstalleerd. Met de pers van Dutch Milling Technology International (DMT) worden vezelpellets geproduceerd die bruikbaar zijn als brandstof.

ARN Recycling in Tiel zorgt er samen met de keten voor dat van auto’s meer dan 95% van de hierin verwerkte materialen weer nuttig kan worden toegepast. Aan dit hoge percentage draagt nu ook de nieuwe korrelpers van DMT uit Helvoirt bij.

Eigen korrelpers
DMT handelt al veertig jaar wereldwijd in tweedehands machines. Daarnaast levert het bedrijf slijtdelen. Volgens Rogier Oerlemans, sales en service manager van DMT, is de aanleiding voor de bouw van een eigen korrelpers de handel met Aziatische landen op het gebied van biomassa. “In plaats van tweedehands machines wilde men steeds vaker een nieuwe machine. Wij hebben daarop een korrelpers ontwikkeld die breed inzetbaar is; voor biomassa, maar ook voor andere materialen. ARN Recycling toonde interesse in de pers, met het oog op de verwerking van vezels. We zijn daarom een testtraject ingegaan dat succesvol is verlopen. Inmiddels zijn we vol in het productiestadium.”

Afval
Volgens Emil Bregita, hoofd technische dienst van ARN, vormden die vezels echt afval: “Het was een volumineus product dat met de vrachtwagen naar de verbrandingsoven ging. Dit kostte geld. Dat was reden om te zoeken naar een economischer recyclingproces. We vonden de oplossing in de korrelpers van DMT. We halen de vezels nog een keer door een maalmolen, waarna het materiaal kan worden geperst. Het volume neemt hierdoor sterk af, waardoor we de transportkosten met ruim dertig procent hebben kunnen reduceren.”

Taurus
Oerlemans: “In de korrelpers hangt een matrijs waarin twee rollen draaien. Deze rollen nemen de toegevoerde vezels mee, persen die samen en drukken ze vervolgens via de matrijs naar buiten. Aan de buitenkant van de matrijs worden de pellets afgesneden op de ingestelde lengte. De machine is uitgevoerd met twee motoren die samen de as lastafhankelijk aandrijven door middel van tien V-snaren per motor. De maximum output wordt gestuurd op het opgenomen vermogen van de motoren. Voor de veiligheid is het aandrijfsysteem voorzien van een breekpen.”

Capaciteit
Op de korrelpers worden pellets gemaakt van 6 mm diameter en een lengte van 1,5 à 2 cm. Het is mogelijk om 10 cm lange pellets te maken, maar als in zo’n pellet ijzer zit, moet die hele pellet worden afgevangen. Korte pellets leveren minder verlies. De maximum capaciteit van de korrelpers bedraagt ongeveer 2,5 ton per uur, maar tot dusver draait de machine bij ARN op een capaciteit van circa 1,5 ton per uur.

Zie het volledige artikel in BULK nr. 7, 2016

Bedrijfsgegevens Dutch Milling Technology International

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.