Ga naar hoofdinhoud

PT Chronos verdubbelt capaciteit mouterij

Verpakkingslijn mouterij

De Crisp Malting-mouterij in Great Ryburgh heeft met een nieuwe verpakkingslijn van Premier Tech Chronos haar afzakcapaciteit meer dan verdubbeld. Ook de veiligheid en arbeidsomstandigheden van de medewerkers zijn er sterk op vooruit gegaan.

Het in 1870 opgerichte Crisp Malting heeft vijf vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, waarvan die in Great Ryburgh (nabij Norwich) de grootste is. Ook zijn er vestigingen in Duitsland en Polen. Het concern produceert 432.000 ton mout per jaar. De vestiging in Great Ryburgh heeft een capaciteit van 150.000 ton. Dagelijks vinden 80 tot 100 pallets met zakken mout hun weg naar klanten over de gehele wereld. Hiervoor was het wel nodig om het productieproces op te schalen en een bottleneck weg te halen: een manueel bediende afzaklijn die niet meer dan maximaal 7,5 ton per uur kon verwerken.

Verdrievoudiging

Crisp Malting specificeerde bij Premier Tech Chronos een verpakkingslijn van 20 ton/uur; bijna een verdrievoudiging ten opzichte van de capaciteit van de oude lijn. PT Chronos installeerde een OML afzakmachine voor open mond-zakken, een HPL palletizer en een rekwikkelaar. Voorin de lijn is een APW weger opgenomen die Crisp Malting al eerder bij PT Chronos had aangeschaft. De nieuwe verpakkingslijn kenmerkt zich door flexibiliteit. Men kan binnen drie tot vier minuten overschakelen op een ander moutsoort.

Stabiele pallets

Crisp Malting heeft de APW weger aangesloten op hun SCADA-besturingssysteem. Elke loss-in-weight dosering wordt geregistreerd, zodat men nauwkeurig kan volgen hoe de productie van de diverse batches verloopt. Na het vullen van de zakken worden ze dichtgenaaid, op een in-line controleweger gewogen en naar de HPL palletizer getransporteerd die de zakken desgewenst tot tien hoog stapelt. Aangezien de mout zich in de zakken kan nestelen, is het lastig om strak gestapelde pallets te vormen. De stabiliteit van de pallets wordt daarom geoptimaliseerd met behulp van een rekwikkelaar.

Veiligheid

De nieuwe verpakkingslijn heeft niet alleen de productiecapaciteit sterk verhoogd, maar ook de veiligheid en arbeidsomstandigheden van de werknemers belangrijk verbeterd. Zo zijn de installaties voorzien van moderne interlock-systemen. Na het vullen van het zakmagazijn van de afzakmachine kunnen de operators zich bezig houden met andere zaken dan verpakken. De zakken worden ook niet meer zoals voorheen handmatig getild en dichtgenaaid.

Verdubbelen

De automatische verpakkingslijn draait circa 13 tot 14 ton per uur, waardoor de fabriek haar productiecapaciteit heeft kunnen verdubbelen. Uiteindelijk zal de lijn een capaciteit van 20 ton/uur realiseren.

Bedrijfsgegevens Premier Tech

Zie het volledige artikel in BULK 6, 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.