Ga naar hoofdinhoud

Van Beek Academy over ‘finishing touch’

Directeur Perry Verberne opent de Van Beek Academy

De tweede editie van Van Beek Academy – op 27 november 2019 in Drunen – stond in het teken van het hygiënisch ontwerp en de afwerkingniveaus van schroeftransporteurs.

De eerste Van Beek Academy op 2 juli 2019 (over Atex-regelgeving) is op 27 november 2019 opgevolgd met een tweede editie, en wel over hygiënisch ontwerpen. Tijdens de bijeenkomst ‘It’s all about the finishing touch’ is ingegaan op het hygiënisch ontwerp en de afwerkingsniveaus van schroeftransportsystemen.

Voedselveiligheid

Leon van de Donk (voorzitter platform HDN) verzorgde de aftrap met een presentatie over de betekenis van een hygiënisch ontwerp voor voedselveiligheid. HDN wil duidelijkheid verschaffen in het labyrint van Europese normen en richtlijnen met betrekking tot het ontwerp en de bouw van machines en procesinstallaties. Met als doelstelling de voedselveiligheid in de samenleving te waarborgen. “HDN is een onafhankelijk ketenplatform en een kennisinstituut dat invloed uitoefent op normen en richtlijnen”, vatte Van de Donk samen. Het platform telt 71 deelnemers, waaronder machinebouwers (36), engineeringbureaus (12) en voedingsmiddelenproducenten (8). HDN biedt zelf geen norm, maar staat voor een methodiek die borgt dat een (proces)installatie vanaf het theoretisch ontwerp tot de ingebruikname aantoonbaar voldoet aan EU regelgeving in het kader van voedselveiligheid (ISO 22000).

Poederlakken

Olivier Stulemeijer (Poederlak Benelux BV) gaf een overzicht van het productieproces van de Interpon Powder Coatings van Akzo Nobel. Het concern heeft alleen al in Europa 7 poederfabrieken. De grondstoffen zijn polyester harsen, pigmenten, additieven (hardeners) en vulstoffen. Bij de productie van de poederlakken komen geen vluchtige stoffen of zware metalen te pas. Het voorwerp is na het lakken direct gereed en kan later gemakkelijk worden bijgewerkt met verf. Er is een ruim keuze in glans, structuur en kleur. “Als het gaat om Interpon Powder Coatings is echter elke kleur groen”, aldus Stulemeijer.

Sublimotion

Pieter Haers (Phibo Industries) ziet Sublimotion-finishing als de oplossing om een rvs oppervlak te transformeren tot een hygiënisch, veilig voedingscontactoppervlak. Het geheim van de smid gaf Haers niet prijs, maar bij Sublimotion gaat het om natstralen met een waterige suspensie, zonder gebruik te maken van chemicaliën. Na behandeling is het oppervlak hydrofoob, corrosiebestendiger en minder gevoelig voor aanhechting van micro-organismen.

Metal finishing

Jean-Paul Hulsman (Werkvreugde Brabant BV) gaf aan dat het bedrijf, behalve in Noord-Brabant (Oss), ook een vestiging heeft in Friesland (Echten). Werkvreugde is in Nederland en daarbuiten actief in de productie, het polijsten en beitsen van roestvaststalen componenten voor luxe jachten. Ook houdt het bedrijf zich bezig met de montage en reparatie van roestvaststalen componenten. Werkvreugde claimt binnen 24 uur op iedere locatie in Europa service te kunnen verlenen.

Bedrijfsgegevens Van Beek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.