Ga naar hoofdinhoud
Uitgelicht

Willems Baling breidt verder uit

Willems Baling produceert behalve balenpersen ook proces- en transportinstallaties voor de materialen van klanten

Willems Baling Equipment, specialist in de ontwikkeling, productie en verkoop van machines voor grote verpakkingsvolumes, viert het 30-jarig jubileum. Het familiebedrijf heeft zich de afgelopen drie decennia ontwikkeld tot koploper in dit segment van de verpakkingsindustrie, en groeit nog steeds.

Nog vrij onlangs, in 2019, verhuisde Willems Baling Equipment van de Hallenstraat in Bladel naar een veel ruimere locatie aan de Smaragdweg op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert (eveneens gemeente Bladel). Niet lang daarna is direct aanpalend aan het nieuwe pand een kavel van 1,3 hectare aangekocht voor toekomstige uitbreidingen. Die vooruitziende blik is sneller van nut gebleken dan was verwacht. Vorig jaar bleek namelijk al dat de sterke groei van deze specialist in bulk handling en verpakkingstechnieken om meer armslag vroeg. “Reden genoeg om op het kavel een nieuwe, dertien meter hoge bedrijfshal te gaan bouwen”, zegt Jos Willems (61), oprichter en directeur van het familiebedrijf. “We verwachten dat de hal in het voorjaar van 2023 in gebruik wordt genomen. En dat is hard nodig om de productie van onze machines en installaties verder te verhogen.”
De afgeronde verhuizing naar de Smaragdweg en de aanstaande uitbreiding vormen de kroon op de feestelijke viering van het 30-jarig jubileum. Het bedrijf is in 1992 door Jos en Hennie Willems in Reusel opgericht. Inmiddels staat zoon Bram Willems (32) in de startblokken om de onderneming, die inmiddels circa 70 medewerkers telt, over te nemen en voortvarend voort te zetten.

Comprimeren

Willems Baling Equipment is bekend van haar balenpersen en vlakfolie-machines voor het comprimeren en verpakken van volumineuze goederen. Denk daarbij aan houtkrullen, zaagsel, turf, stro, potgrond, glaswol, kunststof vezels en textiel. Maar bijvoorbeeld ook de schillen van zonnebloempitten, luzerne-gewassen en thee.

“Al onze balenpersen worden afgestemd op de samendrukbaarheid van het product”, legt Bram Willems uit. “Zo zijn verdichtingen mogelijk van 2:1 tot 20:1. Dat is afhankelijk van wat de structuur van het product toelaat. De sterke verkleining van het verpakkingsvolume leidt tot enorme logistieke kostenbesparingen en klimaatvoordelen. Zo kan het aantal transportkilometers sterk omlaag en daarmee ook de CO2-uitstoot. Per ton product is veel minder verpakkingsmateriaal nodig, met alle voordelen van dien. Bovendien experimenteren we momenteel met alternatieve verpakkingsmaterialen die het milieu nog minder belasten.”

Meer over Willems Baling Equipment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.