Ga naar hoofdinhoud

70 jaar K voor kunststof- en rubberbranche

Procesinstallatie op K 2019

Rond de 3000 bedrijven uit 61 landen presenteren op de K in Düsseldorf producten en diensten voor de wereldwijde kunststof- en rubberbranche. De vakbeurs, die plaatsvindt van 19 t/m 26 oktober 2022 bestaat inmiddels 70 jaar.

In 1952 besloten bedrijven en organisaties die zich bezighielden met kunststof, samen met de toenmalige beursorganisatie NOWEA en de huidige Messe Düsseldorf, een evenement in het leven te roepen om de potentie en de veelzijdigheid van polymere grondstoffen te presenteren. Het was het tijdperk waarin men net was begonnen met de productie van grote volumes kunststof. Dit evenement was de geboorte van de K, waar tijdens de première 270 uitsluitend Duitse bedrijven aan deelnamen. Inmiddels is de driejaarlijkse K ’s-werelds belangrijkste vakbeurs voor de branche.

Editie 2019

De editie van oktober 2019 telde 3.300 exposanten uit 63 landen. Aan bezoekerszijde konden zelfs 169 landen worden verwelkomd. Het publiek is afkomstig uit zeer verschillende sectoren, waaronder de automobielindustrie, verpakkingen, elektrotechniek, communicatie, bouw, medische wereld en de lucht- en ruimtevaart. Van de bezoekers kwam 73 procent van buiten Duitsland naar Düsseldorf. 57 procent van alle bezoekers kwam uit Europa, 25 procent uit Azië, 13 procent uit Amerika, 4 procent uit Afrika en 1 procent uit Australië/Oceanië.

Hallen-indeling

K 2022 komt precies op tijd om de kunststof- en rubberbranche na alle beperkingen van de Covid-pandemie weer richting te geven. Het beursterrein in Düsseldorf – met circa 175.000 m² netto tentoonstellingsoppervlakte in 18 hallen – is volledig bezet. De hallen-indeling is als volgt:

  • Machines en uitrusting: hallen 1, 3-4. 8b en 9-17
  • Grondstoffen, hulpstoffen: hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b
  • Halffabricaten, technische onderdelen en producten van versterkt kunststof: hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b

Circulaire economie

De drie grote thema’s van K 2022 zijn:

  • Circulaire economie
  • Klimaatbescherming
  • Digitalisering

Het Circular Economy Forum, dat tijdens de vorige editie van K een succesvolle première kende, zal ook tijdens K 2022 weer op het buitenterrein tussen de hallen 10 en 16 te vinden zijn. Hier zullen leden van de VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) laten zien wat een circulaire economie behelst.

Een groep experts, die samen in de Wetenschappelijke Raad van K 2022 hebben plaatsgenomen, biedt de vakbeurs kwalitatieve ondersteuning bij het vormgeven van de kernthema’s. Enkele daarvan zijn de recycling van composieten, de standaardisering van afval, het weren van microdeeltjes uit het milieu, de ontwikkeling van biologisch afbreekbare kunststoffen en de inzet van CO2 als polymeerbouwsteen.

K-app

Wie in de aanloop naar K 2022, maar ook tijdens het bezoek aan de beurs alle informatie voorhanden wil hebben, kan de K-app voor smartphones downloaden (voor iOS en Android). Hiermee is het nieuws van de gehele branche en handige tips rondom de beurs voor iedereen permanent toegankelijk. Ook de exposantendatabank, die nu al online is, kan via de app worden bezocht.

Zie hier meer evenementen voor de procesindustrie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.