Ga naar hoofdinhoud

Empack wordt afvalvrije vakbeurs

    Afvalscheiding op Empack

    Empack lanceert tijdens de beurseditie op 8 en 9 september 2021 het project ‘Empack Towards Zero Waste’. Daarnaast is een kennisprogramma samengesteld met partners als Brightlands en Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Empack vindt gelijktijdig plaats met de eerste editie van de nieuwe vakbeurs Logistics & Automation.

    Deze editie worden beide beursdagen afgetrapt met een ‘kickstart’. Onder leiding van een moderator gaan experts vanuit diverse disciplines het gesprek aan over actuele verpakkingsthema’s. Op 8 september lanceert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) zijn nieuwste tool: de Sustainable Packaging Compass. Op 9 september wordt vervolg gegeven aan het webinar over de SUP-wetgeving en spreekt het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat met diverse experts over de veranderende wetgeving op het gebied van duurzame verpakkingen.

    Kennisprogramma

    Andere thema’s die bij het uitgebreide kennisprogramma aan bod komen, zijn de compensatie van CO2-uitstoot, het gebruik van hernieuwbare materialen, de optimalisatie van het verpakkingsproces en de nieuwe richtlijnen voor onder andere Single-Use Plastics. Lezingen worden verzorgd door onder meer Heineken, Albert Heijn, Sabic, KIVO Verpakkingen en TNO.

    Logistics & Automation

    Empack vindt gelijktijdig plaats met de eerste editie van Logistics & Automation; een nieuw Easyfairs-evenement dat zich richt op intralogistieke technologie. Deze vakbeurs zal een afspiegeling zijn van de laatste ontwikkelingen en noviteiten in de wereld van de supply chain, met als doel de sector slimmer, sneller en efficiënter te maken. Exposanten en gerenommeerde sprekers delen hun kennis over nieuwe technologieën, duurzame magazijninrichting en oplossingen voor opslag en behandeling van goederen, zoals sorting, pick & place en motion control.

    Afvalvrij

    Stapsgewijs wil de organisatie van Empack in drie jaar tijd naar een volledig afvalvrije beurs. Het streven is dat Empack 2024 geen restafval meer oplevert en alleen waardevolle grondstoffen voor hergebruik overblijven.
    Tanee Plat, marketeer Empack: “Na de editie van Empack in 2019 werden we door MVO Nederland uitgedaagd om van Empack een Zero Waste Event te maken. Samen met EcoSmart, dochteronderneming van Renewi, zijn we aan de slag gegaan en hebben we een driejaren plan opgesteld waarbij Empack 2021 het startpunt vormt. Dit is het eerste evenement binnen de Easyfairs Group dat op deze wijze omgaat met duurzame afvalverwerking.”

    EcoSmart

    EcoSmart is een nieuwe entiteit binnen Renewi en houdt zich bezig met de eerste fase van afvalverwerking, namelijk de inzameling van afval op de werkvloer. “Afgelopen jaren heeft EcoSmart al veel ervaring opgedaan in het ‘afvalvrij’ maken van evenementen”, aldus Karen Bakx, project engineer bij EcoSmart. “Vakbeurs Empack wordt de volgende in de rij.”

    Driejarig traject

    Easyfairs Nederland en EcoSmart kiezen bewust voor een driejarig traject. “EcoSmart adviseerde ons dat om het góed te kunnen doen”, aldus Plat. “We starten eerst met consumentenverpakkingen. Bij ons komt daarnaast nogal wat bedrijfsverpakkingsafval vrij tijdens de opbouw van de stands. Alles in één keer is te veel. Er komt nogal wat op ons en de standhouders af. Daarbij moeten we niet uit het oog verliezen dat verpakkingen op zich een heel belangrijke functie hebben.”

    Stappenplan

    EcoSmart heeft een stappenplan ontwikkeld om Empack zoveel mogelijk afvalvrij te maken. Het begint met een analyse vooraf; welke afvalstromen komen bij bezoekers en exposanten vrij. Vervolgens worden afspraken gemaakt met alle partijen over welke disposables worden gebruikt. “Dit is best een uitdaging”, vertelt Karen Bakx. “Je hebt ook te maken met de beursorganisator, de locatie-eigenaar en de cateraars. We hebben diverse overleggen gehad om een gemeenschappelijk doel na te streven”.

    Twijfelbak

    Op de beursvloer worden voldoende inzamelmiddelen (niet ‘afval’-emmers) geplaatst. Een zogeheten EcoSmart afvalcoach ziet erop toe dat prullenbakken tijdig worden geleegd en schoongemaakt. “Naast een bak voor papier-karton, PMD, groenafval en koffiebekers plaatsten wij ook een ‘twijfelbak’ in plaats van een bak voor restafval. Om het milieubewustzijn te versterken, zullen we bij onze eigen stand in de centrale hal live afval scheiden. We keren de twijfelbak om en selecteren de materialen die toch nog in een van de grondstofbakken kunnen. We wegen alles af en communiceren wat de opbrengst van deze editie is geweest, zodat het voor iedereen een stimulans is om het jaar erop verder te optimaliseren.”

    Zie ook Samenwerking Empack en Brightlands

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.