Ga naar hoofdinhoud

Innovation Awards Powtech 2011

Op de Powtech vorige maand in Neurenberg zijn wederom de Innovation Awards verdeeld. Deze prijs is vergelijkbaar met de Proces Innovatie Prijs (PIP) die in Nederland tijdens de vakbeurs Industrial Processing wordt uitgereikt.

De Innovation Awards zijn een initiatief van de vakbladen Process, PharmaTec en Schüttgut (de Duitse tegenhanger van Bulk). Uit circa zeventig inzendingen heeft de jury in zes categorieën een winnaar geselecteerd: Vullen & verpakken, Proces-engineering & -componenten, Productietechnologie, Meet- & regeltechniek, Analyse & karakterisering en Farmaceutische technologie.

1. Vullen en verpakken

Prijswinnaar in deze categorie is Andocksysteme G. Untch, voor het flexibele Flecozip docking-systeem met zipper, waarmee bulkzakken stofdicht aan een losstation kunnen worden aangekoppeld. Op de shortlist voor deze categorie stonden Ebbecke Verfahrenstechnik (met het modulaire vulsysteem EasyFill) en Derichs (met een automatisch transportsysteem voor bulkzakken).

2 Proces-engineering en -componenten

In deze categorie, met de meeste inzendingen, ging de prijs naar Aerzen die met de Delta Hybrid-schroefblower een baanbrekend concept op de compressormarkt heeft gebracht. Op de Powtech lanceerde Aerzen een vacuüm-uitvoering waarvan de energiekosten ten opzichte van conventionele systemen tot 15% lager liggen. Op de shortlist voor deze categorie stond Walter Gerätebau met de BFM-connector voor een flexibele, hygiënische verbindingen tussen pijpdelen. Vlint/Insolids uit Almere heeft overigens met dit product in 2010 de PIP-innovatorstatus verworven. Een andere bekende op de shortlist was Hecht Technologie (met een container-koppelingsysteem voorzien van geïntegreerde ringfilters).

3 Productietechnologie

In deze categorie ging de prijs naar AK System voor het Hydro Grind Dry–proces. Dit hygiënische proces combineert en integreert meer stappen in één batch, waarbij na de maalstap ook emulsies kunnen worden geproduceerd. Op de shortlist stond Dinnissen met de Slide Pegasus-menger. De menger staat op een rail-geleidesysteem, waardoor hij moeiteloos in zijn geheel kan worden verschoven. Randapparatuur boven, onder en naast de menger worden zo maximaal toegankelijk voor reiniging, inspectie en onderhoud. Ook op de shortlist stond Flex-Conti met het gelijknamige container-transportsysteem. Flexibele containers kunnen hiermee over een railsysteem in elke richting worden getransporteerd. Zie ook de introductie van de energiezuinige Pegasus-mengers in 2010.

4 Meet- en regeltechniek

In deze categorie streek Mettler-Toledo met de eer voor haar compacte WMC-weegmodule. Deze module is slechts 25 mm breed en kan daarom in vrijwel elke installatie worden ingebouwd. De WMC-weegmodule heeft een nominale weegcapaciteit van 20 gram, maar kan tot 2 kilogram worden belast. Andere bedrijven op de shortlist waren Franz Ludwig (met een microgolf vochtsensor), en Wika Alexander Wiegand (met een lastechniek voor de hygiënische montage van meetinstrumenten in pijpleidingen). Franz Ludwig wordt vertegenwoordigd door Wibe.

5 Analyse en karakterisering

In deze categorie ging de prijs naar Malvern Instruments voor de Mastersizer 3000 deeltjesgrootte-analyzer; een laserdiffractie-systeem met een dynamisch meetbereik van 10 nanometer tot 3,5 mm in zowel droge als natte toepassingen. Malvern wordt vertegenwoordigd door Delft Solids Solutions. Op de shortlist stond onder meer J.Engelsmann met een deeltjesanalyzer voor zeefmachines. Het instrument controleert permanent het zeefproces en kan zo zeefbreuk detecteren.

6 Farmaceutische technologie

In deze categorie ging de prijs naar Meridion Technologies voor de vriesdroogtechnieken SprayCon en DynaFreeze, waarmee zeer fijne, ronde deeltjes kunnen worden gevormd. Op de shortlist stond Hüttlin (met Solidlab voor de complete productie van tabletten), en – wederom – Hecht Technologie (met een ‘one-way’ weegisolator). Hüttlin wordt vertegenwoordigd door Bienfait.

De volgende uitreiking van de Innovation Awards vindt plaats tijdens Achema, in juni 2012. Kort daarna – in oktober 2012 –zal in Nederland de aandacht zich richten op de Proces Innovatie Prijs. Vakblad Bulk vertegenwoordigt in de PIP-jury opnieuw de vakpers. In 2010 werden vijf bedrijven genomineerd. Begin volgend jaar opent de inschrijving voor de PIP 2012.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.