Ga naar hoofdinhoud

Mesys brandveilig afzuigconcept voor rubberslijpsel

Dankzij het push-pull systeem en het verhoogde debiet blijven zowel slijpmachine als slang veel schoner dan voorheen

“We dachten dat we alle voorzorgsmaatregelen hadden genomen”, aldus senior manufacturing engineer Bertus Groteboer van Bredel Hose Pumps in Delden. Toch ging het in juli 2010 mis op de afdeling waar het bedrijf de slangen slijpt. Een oververhit, afgezogen rubberdeeltje zette uren later een bulkzak en vervolgens een deel van de productieruimte in brand. Inmiddels is een nieuw afzuigsysteem geïnstalleerd die een dergelijke calamiteit moet uitsluiten.

Bredel Hose Pumps is wereldleider op het gebied van industriële slangenpompen. Het gaat daarbij om slangdiameters in een bereik van 10 mm tot 100 mm, waarbij de diameter van het pomphuis oploopt van 200 mm tot 1500 mm. “Om een zo nauwkeurig mogelijk debiet te garanderen worden de slangen door ons nageslepen op een exacte wanddikte”, legt Groteboer uit. Bij slangenpompen duwt een rotor met twee of meer nokken (ook wel schoenen genoemd) de vloeistof in voorwaartse richting door een slang en de wanddikte (eigenlijk 2x de wanddikte) is mede bepalend voor de hoeveelheid vloeistof die per cyclus wordt verpompt. Als bijkomend voordeel van deze slijpbehandeling noemt hij ook dat de levensduur van de slangen aanzienlijk wordt opgerekt door het gladdere oppervlak.
De slangen zijn vervaardigd uit rubber, afgewisseld met (afhankelijk van de slangdiameter) twee tot vier lagen nylonkoord. Voor de buitenlaag wordt onveranderd natuurrubber gebruikt, voor de binnenlagen vijf verschillende typen rubberachtige materialen, waarbij de keuze afhankelijk is van het medium dat moet worden verpompt.

Grillig en brandbaar

Om de rubber slangen te kunnen slijpen, worden ze over een doorn getrokken en vervolgens met behulp van speciale slijpwielen op de gewenste diameter gebracht. Daarbij komen rubberdeeltjes vrij die worden afgezogen. De deeltjes worden in een cycloon afgescheiden en afgevoerd in bulkzakken voor hergebruik. De deeltjes zijn uitermate grillig van vorm, terwijl de diameter volgens Groteboer kan variëren van micrometers tot bij benadering 1 mm.
Tijdens het slijpproces komt warmte vrij en dat levert in combinatie met de brandbaarheid van rubber een potentieel riskante situatie op. Vandaar dat door Bredel bij de nieuwbouw in 2002 de nodige maatregelen waren getroffen om het brandgevaar tot een minimum te beperken. Toch ging het in juli 2010 mis. Tijdens de nachtelijke uren vatte een bulkzak vlam, waarna een deel van het gebouw werd beschadigd. De staalconstructie moest deels worden vervangen, evenals de complete dakbedekking en de voorpui. Het duurde twaalf volle dagen voordat op de slijpafdeling de werkzaamheden konden worden hervat, terwijl het kantoor tien weken in een noodgebouw was ondergebracht .

Bedrijfsvermelding Mesys

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.