Ga naar hoofdinhoud

De belangrijkheid van veiligheidssignalisatie in de industrie

Veiligheidssignalisatie in de industrie

Veiligheidssignalisatie in de industrie speelt een grote rol in de veiligheid. Maar waar moet je aan denken? Lees verder.

Het is zeker geen geheim dat in de industrie het gevaar in een klein hoekje ligt. Het is ook niet zonder reden dat er zoveel gedaan wordt aan veiligheid op de werkvloer. Middels trainingen en PBM’s investeren industriële bedrijven in de veiligheid van hun medewerkers. Maar een eenvoudige veiligheidsverhogende factor, het plaatsen van veiligheidssignalisatie in de industrie blijft soms achter. Dit terwijl de kosten hiervoor relatief laag zijn ten opzichte van andere maatregelen. Bekijk het assortiment van seton-signalering.nl om een beeld bij de kosten te krijgen en het assortiment te ontdekken.

Markeringen en signalisatie voor de industrie

De industrie is een breed begrip en voor iedere industrie zijn er andere borden en markeringen van toepassing. In de voedingsindustrie of in de metaalindustrie zullen totaal andere borden hangen. Waar het om gaat, is dat je stapsgewijs de fabriek langsgaat en een risico-analyse maakt. Waar moet welke informatie gegeven worden om de veiligheid aan te duiden? Denk aan borden met de PBM voor die specifieke ruimte of die werkzaamheden, of signalering op containers, dozen of andere houders van gevaarlijke materialen. Een ander voorbeeld, markeringen voor leidingen om aan te duiden wat er door de leiding stroomt en in welke richting. Dit soort signalering plaats je niet alleen voor het dagelijkse werk, maar ook voor onderhoud en reparaties.

Signalering voor brandpreventie en EHBO

Hangen in het pand brandblussers? Is er een nooduitgang? Is er een kraan waar gespoeld kan worden na contact met een gevaarlijke stof? De kans is groot dat het antwoord “ja” is. Maar is bij iedere medewerker – ook bij nieuwe medewerkers – bekend waar dit is? Plaats borden waar brandblussers en EHBO gerelateerde materialen te vinden zijn. Dit kunnen borden met pijl zijn of aanduidingen op de grond. Houd er wel rekening mee dat op de grond in sommige industrieën de aanduidingen na verloop van tijd onleesbaar kunnen worden.

Neem medewerkers mee in het proces

Wanneer je kijkt naar de veiligheidsladder, dan zie je dat een organisatie hoog op de ladder de veiligheid breed draagt. Medewerkers worden actief betrokken bij dit proces. Een tip is om dit als bedrijf bewust te doen. Waar denken de medewerkers dat het aan de veiligheid te wensen overlaat? Welke maatregelen stellen zij voor? Omdat zij dagelijks de werkzaamheden uitvoeren, kun je ze zien als ervaringsdeskundigen. Bovendien kunnen kleinigheden snel over het hoofd gezien worden of simpelweg onbekend zijn. Ter voorbeeld, wanneer je jouw inspectie doet, kan het zijn dat alles netjes is. Maar tijdens bepaalde werkzaamheden kan er bijvoorbeeld regelmatig een kabel liggen die voor struikelen of uitglijden kan zorgen. Wat dit wil zeggen is dat situaties kunnen veranderen, en juist daar kan een ongeluk op de loer liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.