Ga naar hoofdinhoud

Willems oplossingen voor handling isolatiematerialen

Twee isolatiepersen met automatisch foliewisselsysteem

Willems baling equipment in Hapert, specialist in de verwerking en verpakking van volumineuze bulkgoederen, heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld voor de efficiënte handling van isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, cellulose-isolatie en houtwol.

Vanwege de hoge energieprijzen worden huizen en gebouwen steeds beter geïsoleerd. Daarvoor zijn grote hoeveelheden isolatiematerialen nodig, zoals glaswol en steenwol. De belangrijkste grondstof voor de productie van glaswol is scherfglas. Dit scherfglas wordt met kwartszand, soda en kalksteen gemengd en in een oven gesmolten. Vervolgens stroomt de hete massa in snel roterende spinkoppen. Hierin bevinden zich gaatjes waar doorheen het materiaal naar buiten wordt geslingerd. Daarbij ontstaan lange glaswoldraden die met een bindmiddel tot een pakket worden samengevoegd. Voor de fabricage van steenwol (ofwel rotswol) bestaat een vergelijkbaar proces, maar is de belangrijkste grondstof basalt- of diabaas-gesteente.

Compact verpakken

Beide soorten isolatiemateriaal, glaswol en steenwol, zijn zeer volumineus, waardoor het makkelijk is om met relatief weinig gewicht grote ruimtes te vullen. Het volumineuze karakter heeft echter ook een groot nadeel; de transportkosten per ton kunnen hoog oplopen. Er is daarom veel aan gelegen om het isolatiemateriaal compact te verpakken. Glaswol en steenwol zijn echter maar in beperkte mate samendrukbaar. Anders breken teveel draadjes en verliest het materiaal zijn isolatiewaarde.

Meer over Willems baling equipment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.