Ga naar hoofdinhoud

BEKO TECHNOLOGIES digitaliseert perslucht

Een hygiënische productieruimte voor brood

Berthold Koch kon 40 jaar geleden niet vermoeden dat zijn BEKOMAT nu nog wordt gebruikt. Sterker nog dat bijna elke persluchtinstallatie ter wereld er een heeft. Omdat de Nederlandse vestiging van BEKO TECHNOLOGIES 30 jaar bestaat, praat marketing/salesmedewerker Sara Deckers ons bij over de activiteiten van het bedrijf.

Een monteur in het Duitse Düsseldorf – Berthold Koch – kwam 40 jaar geleden drie omslachtige manieren tegen om vocht uit persluchtinstallaties af te vangen. Sara Deckers, marketeer bij BEKO TECHNOLOGIES: “Als je lucht gaat samenpersen, kan condens ontstaan. Dat vocht vervuilt de perslucht en veroorzaakt corrosie in de installatie. Het moet dus worden afgevangen. Destijds werd daarvoor onder andere een kraantje gebruikt. Je draaide het open om het water uit het systeem te laten lopen. Alertheid was geboden want als je het niet snel genoeg weer dicht draaide, kwam er lucht bij. Daarna volgde een drain met tijdschakelaar die periodiek water aftapte. Maar nergens kon je zien hoeveel, en of het genoeg was. De derde manier was het gebruik van een vlotter. Hier lag het risico van vervuiling op de loer. Door verstopping kon het systeem open blijven staan en perslucht ontsnappen. Of de vlotter ging juist niet meer open, waardoor het vocht helemaal niet meer werd afgetapt. Berthold Koch bedacht dat het beter moest kunnen. Hij ontwikkelde de eerste elektronische, niveaugeregelde condensaatafvoer, de BEKOMAT”.

Energie-intensief

Perslucht wordt in allerlei processen toegepast. Denk aan pneumatisch gereedschap in de automotive. Maar ook aan toepassingen in de farmaceutische en medische wereld of de verpakkingsindustrie. Sara Deckers: “Het samenpersen van lucht is heel energie-intensief en genereert vocht. Dat energie-aspect doet gebruikers soms besluiten een persluchtinstallatie wat af te schalen. Met alle gevolgen van dien. Een onvoldoende kwaliteit perslucht kan bij een lakspuiterij leiden tot blaasjes. En vochtige perslucht kan poeders in een pneumatisch transportsysteem kleverig maken met als gevolg dat leidingen verstoppen. Bovendien is lucht die van buiten wordt betrokken soms verontreinigd, waardoor de bacteriegroei in het leidingwerk toeneemt. En zeker in de voedingsindustrie is het van essentieel belang dat geen productcontaminatie kan optreden. Het persluchtgebruik luistert dus heel nauw en we werken continu aan bewustwording daarvan.”

Bekijk de oplossingen van BEKO TECHNOLOGIES:

Meer over BEKO TECHNOLOGIES

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.