Ga naar hoofdinhoud

Energie-efficiënte hoge temperatuur-processen

1300 liter BHS-droger voor batterijmassa

Met de ontwikkeling van nieuwe materialen neemt het aantal hoge temperatuur-processen toe. Tot dusver worden in dit temperatuurbereik vaak droogovens of roterende buisovens gebruikt. Contactdrogers echter vormen een aantrekkelijk alternatief, met name als het gaat om productkwaliteit, energie-efficiëntie en emissies.

Het aantal toepassingen voor hoge temperatuur-processen neemt gestaag toe. Denk bijvoorbeeld aan de industriële verwerking van mineralen, de recycling van batterijen of zonnepanelen en de pyrolyse van biomassa. Daarnaast kan men denken aan de verwerking van slib en filterkoeken. Deze processen moeten aan hoge eisen voldoen voor wat betreft de productiecapaciteit, het energieverbruik en de emissies naar het milieu.

Roterende buisovens

Tot dusver worden thermische processen zoals calcinering, kraken, pyrolyse en vergassing vaak uitgevoerd in droogovens of roterende buisovens (rotary kilns). Deze gasgestookte installaties verbruiken echter veel energie, ook al omdat ze het product voortdurend moeten ronddraaien. Bovendien laat de productkwaliteit vaak te wensen over. Dat komt omdat ze het product slechts beperkt mengen, wat leidt tot een ongelijkmatige verhitting en temperatuurverschillen in het product. Het is dan lastig om een proces nauwkeurig te regelen. Bij hoge temperatuur-processen is het echter van cruciaal belang dat alle deeltjes dezelfde temperatuur hebben.

Specialistische apparatuur

Voor al deze processen levert BHS-Sonthofen specialistische apparatuur. Hiermee kunnen met behulp van elektrische verwarmingsmantels temperaturen worden bereikt tot 650°C. Het is daarbij ook mogelijk om kleverige, viskeuze materialen te verwerken zonder in te boeten op homogenisering en warmteoverdracht. De machines zijn vervaardigd uit speciale, hoge temperatuur-staalsoorten. Ook worden de installaties op basis van de eindige-elementenmethode nauwkeurig berekend, waardoor ze bestand zijn tegen constante en hoge belastingen.
De mengers, drogers en reactoren van BHS-Sonthofen worden in de Benelux vertegenwoordigd door WinProcess.

Lees het artikel over de contactdroger van BHS-Sonthofen

Zie ook:

WinProcess presenteert BHS-reactor voor cellulose

Herstructurering BHS-Sonthofen

Bedrijfsvermelding BHS-Sonthofen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.