Ga naar hoofdinhoud

Energie-terugwinning met Aerzen luchtdroger (video)

Jos Verleg (BULK) - links - en Siert Wiersema (Aerzen Nederland) op Solids Rotterdam in gesprek over de luchtdroger

Aerzen, fabrikant van blowers en compressoren voor onder meer pneumatische transportsystemen, heeft een energie-efficiënte luchtdroger ontwikkeld.

De luchtdroger ontvochtigt de warme lucht van een blower of compressor. Droge transportlucht voorkomt kwaliteitsverlies van het product. De wateractiviteit blijft dermate klein dat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. De luchtdroger koelt de lucht bovendien af tot een temperatuur die geschikt is voor het pneumatisch te transporteren product. De warmte uit de lucht wordt terug gegeven in de vorm van heet water. Zo kan meer dan 75% aan energie worden herwonnen. Bij een opgenomen elektrisch vermogen van een compressor van bijv. 50 kW wordt 38 kW aan warm water met een temperatuur van 90°C geleverd. Dit terwijl de gehele droger zelf slechts 6 kWh verbruikt.

Minimaal drukverlies

Om de interne weerstand in het luchtsysteem van de droger te minimaliseren zijn extra grote warmtewisselaars gebruikt. Het drukverlies in de installatie blijft daardoor beperkt tot slechts circa 8 mbar. De luchtdroger is speciaal ontwikkeld voor de levering van olievrije, lagedruk proceslucht zoals die is vereist bij lossystemen voor bulkwagens.

Zie ook Aerzen whitepaper over energie-efficiency

Bedrijfsgegevens Aerzen Nederland BV

Interview met Siert Wiersema (r) over Aerzen luchtdroger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.