Ga naar hoofdinhoud

Energiebesparing op indamp- en droogprocessen

1 Eenvoudige weergave van een warmterecuperatiesysteem

SiccaDania heeft technologie ontwikkeld voor de energiebesparing op indamp- en droogprocessen. Ook kan men hiermee CO2- en NOx-emissies reduceren, stofemissies tegengaan en de ecologische voetafdruk verkleinen. Dit gebeurt door de inzet van onder meer warmterecuperatie-systemen en high efficiency cyclonen.

De warmte die wordt gebruikt voor indamp- en droogprocessen is veelal afkomstig van fossiele brandstoffen. Die zijn niet alleen schaars, maar worden ook steeds prijziger. Dat noodzaakt bedrijven tot ingrijpende energiebesparingen. SiccaDania, specialist in sproeidrogen, indampen en filtreren, biedt voor deze energie-intensieve processen specifieke, direct toepasbare oplossingen. Het portfolio omvat onder meer systemen voor warmterecuperatie, geoptimaliseerde procesautomatisering en high efficiency multi-cyclonen.

Warmterecuperatie

Het CIP-reinigbare warmterecuperatiesysteem van SiccaDania omvat een pillow plate warmtewisselaar waarvan de luchtzijde eenvoudig is schoon te maken. Zo kunnen stofdeeltjes die eventueel uit het droogproces vrijkomen gemakkelijk worden verwijderd. De vloeistof in het systeem transporteert de opgenomen energie naar de locatie in het droogproces waar deze weer nuttig wordt ingezet.

Warmtepompen

De toepassing van warmtepompen in drogers is niet nieuw, maar wel zeer actueel. Bij sproeidrogers kan de integratie van een warmtepomp in een warmterecuperatiesysteem een forse extra energiebesparing opleveren. Zo zijn besparingen te realiseren van 30 tot soms wel 50 procent. De terugverdientijden variëren van 2 tot 6 jaar, afhankelijk van de procescondities. De reductie van CO2- en NOx-emissies verlaagt niet alleen de ecologische voetafdruk maar is ook financieel aantrekkelijk. Sinds 1 januari 2021 bestaat een nationale CO2-heffing om bedrijven te stimuleren een bijdrage te leveren aan het klimaatakkoord. Daarnaast kan een reductie de realisatie mogelijk maken van projecten, zonder de vergunbare emissie-ruimte te overschrijden.

Meer over het OptiPC Optimal Process Conditions systeem van SiccaDania

Zie ook: SiccaDania in peulvrucht-eiwitten

Bedrijfsvermelding SiccaDania NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.