Ga naar hoofdinhoud

Lessine over volgorde malen, drogen en mengen

Een menger-droger

In veel gevallen worden grondstoffen achtereenvolgens gemalen, gedroogd en gemengd. Deze bewerkingen staan vaak op zichzelf, maar hebben wel veel invloed op elkaar. Lessine wijst erop dat een slimme volgorde veel voordeel oplevert en er zelfs voor kan zorgen dat een processtap vervalt.

In situaties waar grondstoffen worden gemalen, gedroogd en gemengd, is vaak voordeel te behalen door deze drie processen niet slechts op zichzelf te beschouwen, maar in samenhang. De ene bewerking is namelijk van invloed op de volgende. Het is daarom de moeite waard om te overwegen welke volgorde de voorkeur verdient om het complete proces te optimaliseren. Het is zelfs mogelijk dat hiermee een van de processtappen als aparte bewerking kan komen te vervallen.

Malen en drogen

De eerste te beschouwen combinatie is die van malen en drogen. Het vochtgehalte van een grondstof is van invloed op de maalbaarheid. In het algemeen zal een vochtiger materiaal het benodigde vermogen voor het maalproces verhogen. Dat zou ervoor pleiten om eerst te drogen. Anderzijds geldt dat een vochtig materiaal beter droogt als het eerst wordt gemalen. Het dilemma is duidelijk; eerst malen of eerst drogen? Om tot de beste oplossing te komen is een grondige analyse nodig van zowel de betreffende grondstof als de beschikbare technieken.

Lees het hele artikel:

Zie ook: Virto Cuccolini-tuimelzeef pronkstuk Lessine

Bedrijfsgegevens Lessine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.