Ga naar hoofdinhoud

Normen-dag 2.0 goed ontvangen

Veel belangstelling voor Normen-dag 2.0

De drukbezochte Normen-dag 2.0 op 2 oktober 2023 in Wageningen University & Research is goed ontvangen. Bezoekers spreken van leerzame en inspirerende sessies over EU-verordeningen die van invloed zijn op het ontwerpen, bouwen, onderhouden en gebruiken van technische installaties en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.

De meerderheid van de ruim 120 bezoekers is erg tevreden over de kwaliteit van de bijdragen tijdens de Normen-dag 2.0 bij Wageningen University & Research (WUR). De jaarlijkse kennissessie was georganiseerd door de brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems, Machevo & Bulk Vereniging en Hygienic Design Network (HDN). Anders dan vorig jaar was er gekozen voor een bredere opzet. Zo vonden sessies parallel plaats en waren meer partijen vertegenwoordigd, zowel vanuit het bedrijfsleven, de overheid als het onderwijs.

GMP

“Veel mensen die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie zijn niet geschoold op het gebied van hygiënenormen. Ze worden wel geacht om Good Manufacturing Practice (GMP) te leveren, maar dat is moeilijk als je niet op de hoogte bent van relevante EU-verordeningen”, zei Hans van der Steen, business manager HDN en één van de organisatoren van de Normen-dag 2.0. “Daarom ontwikkelen we een digitale tool die aangeeft aan welke regelgeving je moet voldoen bij het toekennen van een CE-markering aan een product.”

Kennisdag

Voor Arjan de Ruiter, QESH Engineer bij Filtration Group, klinkt een website waar alle regels en normen bij elkaar staan, als muziek in de oren. “Dat schept duidelijkheid over onze verantwoordelijkheden als filterfabrikant naar klanten. Maar ook vanuit productontwikkeling is deze kennisdag interessant.”
Henk Bakker, technical sales agent bij Foeth is blij met de gepresenteerde praktijkvoorbeelden: “Deze dag is een opfrissing en zeer verhelderend. Het is leerzaam hoe regelgeving moet worden geïnterpreteerd, daarbij je gezonde verstand te gebruiken en procedures goed vast te leggen.”
Peter Horsman, specialist machineveiligheid en regelgeving bij Kiremko, vindt de Normen-dag een uitstekende gelegenheid om branchegenoten te ontmoeten, te zien waar andere bedrijven staan en te horen welke normen en regels zijn aangepast. “Als toeleverancier hebben wij er zelf minder mee te maken, maar voedselveiligheid is voor onze klanten van belang en dus ook voor ons.”

Normen-dag 2024

De organisatie kijkt nu al uit naar de derde editie van de Normen-dag. Hans van der Steen: “Samen met vier verenigingen hebben we een mooi evenement neergezet. En meer verenigingen hebben laten weten mee te willen doen. Dat maakt het mogelijk het evenement nog breder trekken. Het zou zomaar kunnen zijn dat we toewerken naar een volwaardige vakbeurs als vervanging van de Normen-dag”.

Presentatoren tijdens Normen-dag 2.0 in Wageningen
Presentatoren tijdens Normen-dag 2.0 in Wageningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.