Ga naar hoofdinhoud

Ausloos over ventiel- en openmondzakken

Ventielzakken en openmondzakken

Ventiel- en openmondzakken worden beide vervaardigd uit papier of kunststof. Beide zijn leverbaar in veel formaten. Het verschil is dat een ventielzak een zelfsluitende inlaat heeft terwijl een openmondzak aan de bovenzijde volledig open is.

Ausloos Verpakkingstechniek vergelijkt de voor- en nadelen van ventiel- en openmondzakken.

Prijs

Over het algemeen zijn ventielzakken iets duurder dan openmondzakken. Daar staat tegenover dat de handling van ventielzakken in afzakmachines eenvoudiger is, waardoor men de meerprijs van ventielzakken kan terugverdienen.

Sluiting

Ventielzakken worden gesloten door ze ultrasoon te sealen, terwijl openmondzakken vaak worden dichtgenaaid of verlijmd.

Luchtdichtheid

Ventielzakken zijn in het algemeen moeilijker volledig luchtdicht te krijgen dan openmondzakken. Het belang hiervan hangt af van de aard van het te verpakken product.

Eindgebruiker

Een eindgebruiker kan de openmondzak gebruiken door deze te openen en het product eruit te scheppen. Een ventielzak kan beter in één keer worden geleegd.

Breukvorming

In ventielzakken wordt het product door een smalle inlaat geperst, waardoor meer breukvorming optreedt. Kwetsbare producten zoals gerstvlokken worden daarom bij voorkeur verpakt in openmondzakken. Het product valt er vrij in en wordt minder hard op elkaar gedrukt.

Palletiseren

Beide typen zakken zijn perfect stapelbaar. Zeker bij optimaal gevulde ventielzakken kan een zeer strakke pallet worden verkregen. De vulgraad van openmondzakken is flexibeler dan die van ventielzakken. Openmondzakken worden vaak overlappend gepalletiseerd.

Marktgewoontes

De keuze voor een openmond- of ventielzak hangt volgens het bericht van Ausloos grotendeels af van de marktgewoontes van het land. In Nederland wordt bakkerijbloem haast altijd in ventielzakken verpakt, terwijl in België de genaaide openmondzakken favoriet zijn. Dit bevestigt dat beide typen zakken vaak voor dezelfde doeleinden kunnen worden gebruikt.

Zie ook Ausloos afzakinstallatie boekweitvlokken

Meer over Ausloos Verpakkingstechniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.