Ga naar hoofdinhoud

JOA voor maatwerk filtersystemen

On-site meting stofconcentraties door JOA

De aanpak van damp-, geur- en (fijn)stofemissies in de procesindustrie laat vaak te wensen over. De keuze voor standaard filtersystemen is makkelijk. Maar wie een efficiënte, duurzame én economisch aantrekkelijke oplossing wil, is volgens JOA Air Solutions aangewezen op maatwerk.

Engineers en plantmanagers van bedrijven in de stortgoed verwerkende industrie hebben veel ballen in de lucht te houden. Soms heeft dan de ontstoffing en emissie-beperking van productieprocessen niet de hoogste prioriteit. Het is onder deze omstandigheden verleidelijk om te kiezen voor de snelste en schijnbaar goedkoopste oplossing; een standaard filtratiesysteem.

Standaard filters

Inderdaad hebben standaard filters voordelen. Het feit dat een filterfabrikant slechts één systeem heeft ontwikkeld en dat vervolgens massaal produceert, betekent dat de kostprijs laag is. De grootschalige productie zorgt ervoor dat de systemen en reserve-onderdelen sneller beschikbaar zijn. Aangezien de standaard filters in diverse industriële sectoren worden toegepast, kan over en weer worden geleerd van de ervaringen met deze systemen. Kennelijk hebben ze hun effectiviteit en betrouwbaarheid in de praktijk al bewezen. Probleem opgelost. Of toch niet?
Om te beginnen zijn seriematig producerende filterfabrikanten vaak grotere, beursgenoteerde bedrijven. Zij hebben een focus op het rendement voor aandeelhouders en minder op de service aan klanten. Voorts brengt de verbinding aan één filtersysteem het risico met zich mee dat de expertise versmalt, wat leidt tot minder opties voor de klant. Bovendien is een standaard systeem vaak minder eenvoudig aan te passen aan bijzondere omstandigheden.

Maatwerk-oplossing

Elk bedrijf in de stortgoed verwerkende industrie heeft een uniek productieproces waaraan specifieke eisen worden gesteld. Ook de wet- en regelgeving ten aanzien van stofemissies kan per land of regio verschillen. Dit alleen al maakt duidelijk dat een standaard filtersysteem eenvoudigweg niet aan een breed pakket van eisen kan voldoen. Het is slechts in staat om een deel daarvan waar te maken. Het resultaat is een systeem dat suboptimaal presteert. Dat nodigt uit om te kijken naar de andere kant van het spectrum: een maatwerk-oplossing van JOA Air Solutions.

Zie het complete artikel in Stofbestrijding 2022

Zie ook: De selectie van een industriële ontstoffingsinstallatie

Bedrijfsgegevens JOA Air Solutions

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.