Ga naar hoofdinhoud

DCP halveert uitstoot steengroeve

Overzicht van de complete DCP onstoffingsinstallatie bij de steengroeve

In de Belgische Ardennen ligt de steengroeve Carrière des Limites. Jaarlijks verwerkt men er één miljoen ton kalksteenzand en granulaten, waarbij het breken, malen en zeven het nodige stof veroorzaakt. Dust Control Partners (DCP) realiseerde hier een ontstoffingsinstallatie die de stofuitstoot met meer dan de helft reduceerde.

DCP wist het niet-alledaagse project bij de 65 meter diepe steengroeve vakkundig vorm te geven. “Alle installaties staan buiten en dan is de combinatie kalk en regenwater niet ideaal”, zegt Werner Gits, accountmanager bij DCP. “Al snel bleek dat de bestaande filter vervangen moest worden voor een perslucht gereinigde Carm-GH filterkast.”
Dit is een centraal opgestelde kastfilter die via een leidingnet diverse punten afzuigt. Maar ook het vernieuwen van de dragende staalconstructie, ventilatoren en het complete leidingwerk bleek noodzakelijk. Alles gericht op een efficiëntere stofafzuiging bij zowel een steenbreker, zeefinstallaties, silo’s en transportbanden. Gits: “Het leidingwerk bestond uit rechthoekige ventilatiekanalen met dode zones. Dat moesten ronde kanalen worden.”

Afzuigcapaciteit

Daar zat ook meteen de uitdaging. Want hoe bepaal je het juiste af te zuigen luchtdebiet per toestel als er geen vergelijkingsdata voorhanden zijn? Om die reden besloot DCP alle punten die stof creëren afzonderlijk te bekijken. Het bleek dat de Carm-GH filter zou moeten beschikken over een minimum van 34.000 m³ afzuigcapaciteit en een filteroppervlak van 340 m². Ruim de helft meer dan de oude filter.
Hugues Antoine, manager bij Carrière Des Limites, merkt de verschillen met de oude situatie: “Dankzij de dimensionering en de vorm van de ventilatiekanalen treden in leidingwerk geen verstoppingen meer op en is ook de slijtage van het systeem verminderd.”

Bedrijfsvermelding Dust Control Partners

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.