Ga naar hoofdinhoud

Nanovezel filters van WAM Holland

Onder de elektronenmicroscoop: WAM ZERO filtermateriaal met nanovezels

Een succesvolle productgroep van WAMGROUP betreft de stoffilters. Debet hieraan is het onderzoek naar en de inzet van nanovezels (nano fibres) in filterelementen. Deze inspanning heeft geleid tot innovatieve, zeer efficiënte ontstoffingsinstallaties.

De sterke behoefte van bedrijven in de stortgoed verwerkende industrie aan efficiëntere ontstoffingsinstallaties heeft WAMGROUP ertoe gebracht de afgelopen jaren veel energie te steken in innovatieve technologieën. De eigen R&D-afdeling heeft zich daarbij met name gericht op de ontwikkeling en inzet van nanovezels in filterelementen. Dit leidde in 2017 tot de introductie van een nieuwe generatie stoffilters die onder de naam ZERO op de markt is gebracht. Een voorbeeld daarvan vormen de SILOTOP ZERO Silo-ontluchtingsfilters.

Energiebesparing

Nu – ruim vijf jaar later – blijken deze systemen uitstekend te voldoen en alle verwachtingen waar te maken. De nanovezel filters kenmerken zich door een lage weerstand, ook bij toenemende vervuiling. Dit vertaalt zich naar een aanzienlijke energiebesparing. Bovendien levert de goede reinigbaarheid, met slechts 4 barg persluchtdruk, belangrijke voordelen op. Behalve een zuiniger persluchtverbruik is ook het geluidsniveau van de installatie aanmerkelijk lager. Dit succes heeft een trend ingezet naar een bredere inzet van nanovezel filters. 

Productielijn

WAMGROUP vervaardigt de nanovezel filterelementen op een eigen productielijn. Hierbij wordt onder ‘clean room’ condities een web van nanovezels gesponnen en verbonden aan een type PH polyester vlies. Voor toepassingen waar een risico bestaat van elektrostatische oplading is een antistatisch type PX nanovezel beschikbaar. Dit is interessant voor bijvoorbeeld de veevoederindustrie. De kwaliteitscontrole van de filterelementen gebeurt met behulp van een elektronenmicroscoop. Het gaat immers om vezels in de ordegrootte van 0,060 tot 0,275 nanometer. 1000 nanometer is 1 micrometer (μm) ofwel 0,001 millimeter (mm).

Lees het hele artikel

Meer over WAM Holland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.