Nederman FlexFilter EX voor tabak - Bulkgids Ga naar hoofdinhoud

Nederman FlexFilter EX voor tabak

Het FlexFilter EX-ontstoffingssysteem

Tabak is in het algemeen relatief vochtig en daarom niet brandgevaarlijk. Maar als dit materiaal wordt gemorst, droogt het snel en ontstaat wél een risico. Om die reden installeerde een Zweedse tabakproducent een FlexFilter EX ontstoffingssysteem van Nederman.

In de fabriek werd de vochtige gemorste tabak circa elk uur met een hoog-vacuümsysteem naar een stoffilter gezogen. De afzuigsnelheid was echter dusdanig hoog, dat de tabak in het leidingwerk vergruisde. Hierbij ontstaat een grote hoeveelheid zeer kleine, droge, brandbare deeltjes. Dit is niet ongevaarlijk, temeer omdat het transport van de deeltjes kan leiden tot een elektrostatische oplading van het systeem. In dat geval is een vonk voldoende om een stofexplosie te veroorzaken. Daarnaast bleek het doekfilter onderhevig aan sterke slijtage, waardoor het minimaal twee keer per jaar moest worden vervangen.

Kst-waarde

Om meer zicht te krijgen op het potentiële risico van het tabakstof is dit materiaal aan een analyse onderworpen. Hierbij is een Kst-waarde bepaald van circa 70. Deze waarde geeft de maximale explosiedruk aan. De Kst-waarde van het tabakspoeder is daarmee vergelijkbaar met die van stof van houtschaafsel of van rijst. Ter vergelijking; de Kst-waarde van bloem- en suikerstof ligt rond de 150.

FlexFilter EX-systeem

De uitkomst van de analyse en de risicobeoordeling maakte duidelijk dat een veiliger ontstoffingssysteem was vereist. De tabaksfabrikant schakelde daarop Nederman in. Deze internationale specialist in ontstoffing adviseerde het FlexFilter EX-stoffilter te installeren, in combinatie met passende afzuigkappen. Het perslucht-gereinigde filtersysteem is uitgerust met een explosiepaneel en kan de overdruk van een explosie weerstaan. De steekvlam en hete gassen worden afgekoeld en in een veilige ruimte geventileerd. Een terugslagklep voorkomt dat een explosie in het filter zich via het leidingwerk voortplant naar aangesloten procesinstallaties. Dit betekent dat bij een onverhoopte explosie het stoffilter moet worden vervangen, maar dat in elk geval de productie binnen 24 uur weer kan worden hervat.
Het FlexFilter EX-systeem is Atex-gecertificeerd als CE Ex II 3D Ex c T=130ºC. Het afgevangen stof kan worden verzameld in een reservoir (70 liter) maar ook automatisch worden afgevoerd naar een bigbag.

Dit artikel is verschenen in Stofbestrijding, mei 2020

Meer over Nederman Nederland BV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.